Példátlan tűzvészsorozat pusztít az argentínai Paraná-folyó sokszínű élővilágáról ismert torkolatvidékén, amelyet Kis-Amazóniaként is emlegetnek.

A tűzvész a delta sokszínű élővilágát veszélyezteti

Napról napra egyre több állat veszíti el élőhelyét a 14 ezer négyzetkilométeres régióban, ahol az év eleje óta 11 ezer tűzvész tombolt az Antonio Scasso természettudományi múzeum adatai szerint. A műholdfelvételek tanúsága szerint eddig 530 négyzetkilométernyi mocsaras vidék vált a lángok martalékává,

a tüzek a delta élővilágának sokféleségét fenyegetik.

 

Az Amazonas-medence a Föld leggazdagabb élőhelyeForrás: AFP/Mauro Pimentel

A Rosariói Egyetem és a Santa Fé-i Littoral Egyetem kutatói szerint a tűzvésznek

azonnali és hosszú távú kihatása is van a lápvidéken előforduló 700 állat- és növényfajra.

"Állatok pusztulnak el, sok faj elveszíti természetes élőhelyét, a talaj elszegényedik. A víz és a levegő elszennyeződik, a klímaváltozás felgyorsul" - mondta Graciela Klekailo, a Rosariói Egyetem kutatója.

A miniszter a marhatenyésztőket okolja a gyakori tüzekért

Juan Cabandie környezetvédelmi miniszter a marhatenyésztőket hibáztatja, akik szerinte szándékosan pusztítják a bozótost, hogy legelőt nyerjenek csordáik számára.

A miniszter jogi eljárást is indított az állattenyésztők ellen, akik viszont a hatóságokat vádolják tétlenséggel, és azt állítják, hogy a tüzek nekik is kárt okoznak. Jorge Postma, a Rosariói Egyetem szakértője a rendkívüli aszályt okolja a drámai helyzetért.

A trópusi mocsaras deltavidékek fajokban gazdag sajátos ökoszisztémának számítanakForrás: Takua Images

Mint elmondta, a Paraná a szokásosnál sokkal kevesebb vizet szállít,

a rosariói kikötőben jelenleg mindössze 80 centiméteres a vízállás,

holott máskor ebben az évszakban 3-4 méteres vízszintet szoktak mérni. Széljárástól függően a mocsártüzek füstfelhővel borítanak be olyan közeli városokat, mint Rosario, San Lorenzo vagy Villa Constitución.

Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelébenForrás: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-51425408

A füst légzési nehézséget okoz sokaknál, ami különösen veszélyes a koronavírus-járvány idején. A levegő szennyezettsége Rosarióban júniusban ötszörösen haladta meg az egészségügyi határértéket az ottani egyetem mérései szerint.

Védetté akarják nyilváníttatni a lápvidéket

A torkolatvidéket főleg marhatenyésztésre használják, de a térség vonzza a vadorzókat, a halászokat és az ingatlanspekulánsokat is. Az El a kezekkel a Paranától! nevű zöldszervezet ezért a lápvidék védetté nyilvánításáért küzd.

Az erről szóló törvénytervezetet már kétszer is a parlament elé terjesztették,

de az egyszer sem kapott többséget. "Pedig ez a legjelentősebb vizes élőhely Argentínában, Kis-Amazóniának is nevezzük" - idézi az AFP Laura Pol környezetvédőt.

(Forrás: MTI/AFP)