A Föld legforróbb pontján is életképes rákfajt azonosított egy osztrák kutató.

Az ismeretlen fajt Martin Schwendter, a bécsi Természettudományi Múzeum tudósa írta le. Az iráni Daste Lut sivatag a világ legmelegebb helye, ahol a ritka záporok után kelnek ki a lárvák a petékből, a kis édesvízi rákok időszakos tavakban élnek - írták a tudósok a Zoology of the Middle East című folyóiratban.

Az expedíció 2017-ben kelt át az 51,8 ezer négyzetkilométeres - a magyar Alföldhöz hasonló méretű - Daste Luton, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdjai az eddigi legmagasabb földfelszíni hőmérsékletet, 80,8 Celsius-fokot mérték.

A hőség többek között a sötét színű kövekkel borított felszín számlájára írható, ami különösen erősen felmelegszik. Évente átlagosan mindössze három centiméter eső esik, időszakos vízfolyása szélsőségesen sós.

Nagy esőzések után azonban ritkán átmeneti tavak képződhetnek" - mondta Hossein Rajaei, a Stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatója.

Forrás: Wikimedia Commons

A lepkeszakértő a sivatag egy időszakos tavában talált egy pár ősi tócsarákot, és elvitte őket Schwendtnerhez, a bécsi rákspecialistához, aki új fajt azonosított bennük, amely "mind külsejében, mind génjeiben eltér az eddig ismert fajoktól".

A rák a Phallocryptus fahimii rendszertani nevet kapta az expedíció előtti évben repülőszerencsétlenségen meghalt iráni biológus és környezetvédő, Hadi Fahimi tiszteletére.

Az újonnan azonosított rák sokáig életképes petéivel szaporodik. A peték tartósságát mutatja, hogy még a Daste Lutban is képesek fennmaradni, ahol évtizedeken át kell a kiszáradt talajon várniuk arra, hogy az eső egyszer csak megtöltse az időszakos tavat, hogy a lárvák kikelhessenek" - magyarázta Schwendtner.

(MTI/APA)