Élőlényt találtak a földi pokolban

Vágólapra másolva!
A Föld legforróbb pontján is életképes rákfajt azonosított egy osztrák kutató.
Vágólapra másolva!

Az ismeretlen fajt Martin Schwendter, a bécsi Természettudományi Múzeum tudósa írta le. Az iráni Daste Lut sivatag a világ legmelegebb helye, ahol a ritka záporok után kelnek ki a lárvák a petékből, a kis édesvízi rákok időszakos tavakban élnek - írták a tudósok a Zoology of the Middle East című folyóiratban.

Az expedíció 2017-ben kelt át az 51,8 ezer négyzetkilométeres - a magyar Alföldhöz hasonló méretű - Daste Luton, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdjai az eddigi legmagasabb földfelszíni hőmérsékletet,

80,8 Celsius-fokot mérték.

A hőség többek között a sötét színű kövekkel borított felszín számlájára írható, ami különösen erősen felmelegszik. Évente átlagosan mindössze három centiméter eső esik, időszakos vízfolyása szélsőségesen sós.

- mondta Hossein Rajaei, a Stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatója.

Forrás: Wikimedia Commons

A lepkeszakértő a sivatag egy időszakos tavában talált egy pár ősi tócsarákot, és elvitte őket Schwendtnerhez, a bécsi rákspecialistához, aki új fajt azonosított bennük, amely "mind külsejében, mind génjeiben eltér az eddig ismert fajoktól".

A rák a Phallocryptus fahimii rendszertani nevet kapta az expedíció előtti évben repülőszerencsétlenségen meghalt iráni biológus és környezetvédő, Hadi Fahimi tiszteletére.

Az újonnan azonosított rák sokáig életképes petéivel szaporodik.

- magyarázta Schwendtner.

(MTI/APA)