Magányos vadász lehetett a hangya 100 millió évvel ezelőtti őse

pokolhangya
A borostyánkő által megörökített jelenet: a pokolhangy őse, a Ceratomyrmex ellenbergeri megragadja zsákmányát, egy a termeszek és csótnyok családjába tartozó már kihalt rovart, a Capuroraptor elegans-t.
Vágólapra másolva!
Noha a hangyát ma a csapatmunka legjobb példájának tartják a rovarvilágban, egy százmillió évvel ezelőtti őse magányos vadász lehetett.
Vágólapra másolva!

A Current Biology című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a haidomyrmecine, más néven pokolhangya nevű rovart tekintik a hangyák legkorábbi fajának, amely a kréta időszakban élt, amikor a dinoszauruszok uralták a világot.

A korabeli hangyák egyike gyantába ragadt, és a százmillió éves borostyánkőben maradt fenn napjainkig.

Miután kínai, amerikai és francia tudósok megvizsgálták az egyedet, megállapították, hogy a borostyán egy ragadozó vadászatának jelenetét zárta magába. A tanulmány szerint a pokolhangya magányosan vadászhatott, úgy, ahogy ma élő leszármazottai nem tudnak.
A legtöbb hangyafajjal szemben a pokolhangyának szarv nőtt a fején és sarlószerű állkapcsa volt. Amikor szarvával megszúrta az áldozatot, állkapcsa felfelé mozdult, a szarv és az állkapocs csapdává zárult össze az áldozat körül.

A borostyánkő által megörökített jelenet: a pokolhangy őse, a Ceratomyrmex ellenbergeri megragadja zsákmányát, egy a termeszek és csótnyok családjába tartozó már kihalt rovart, a Capuroraptor elegans-t. Forrás: https://phys.org/news/2020-08-fossil-discovery-ancient-hell-ants.html

A tudósok elkészítették több mint száz mai és hajdani hangyafaj adatbázisát, hogy összehasonlítsák őket a pokolhangyával. Egyetlen más csoportnál sem találták meg ezt a jellegzetességet.
A hangyák eredete és evolúciója még ma sincs teljesen felderítve. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy

a pokolhangyák mintegy százmillió éve éltek és a következő 20-30 millió év alatt fokozatosan kihaltak,

átadták a helyüket fejlettebb hangyacsoportoknak.
"A hangyák a legsikeresebb társas rovarok, azonban legkorábbi képviselőik önfenntartó, magányos állatoknak bizonyultak" - tette hozzá Vang.

(Forrás: MTI)