Magyarországon évente közel 40 ezren kapnak stroke-ot és 13 ezer ember veszti életét agyi érkatasztrófa eredményeként. Az esetek 80-85 százaléka vérrög okozta érelzáródás következtében alakul ki, melynek gyógyításában a terápia mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Orvosi Képalkotó Klinika és a Pécsi Diagnosztikai Központ szakembereinek együttműködésében egyedülálló telemedicina megoldás született erre a problémára - tájékoztatott pénteken a PTE.

A stroke terápiája az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül. A legjobb kezelési módszer kiválasztása ma már döntő mértékben a modern képalkotó diagnosztikára, a CT- és MR-vizsgálatok eredményeire támaszkodik - tájékoztatta az Origót a PTE sajtóreferense.

A telemedicina megoldás segít annak eldöntésében, hogy milyen terápiát alkalmazzanak a szakemberekForrás: PTE/Csortos Szabolcs

 Manapság a vérrög feloldása mellett lehetőség van annak mechanikus eltávolítására, melyet neurointervenciós centrumokban végeznek, Dél-Dunántúlon a PTE Klinikai Központ Rét utcai Idegsebészeti Klinikáján

– mondta prof. dr. Büki András, a klinika igazgatója. –  Amennyiben egy beteg stroke tünetekkel kerül a közeli kórházba, a CT-vizsgálatot és a vizsgálat kiértékelését minden esetben minél hamarabb kell elvégezni.

A gyors kiértékelést manapság már számítógépes program is támogatja, amely a mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a sérült agyterületet, valamint megtalálja az érelzáródás helyét, és ki tudja mutatni az ennek következtében kialakuló véráramlási zavart.

A beteg érdekében a vizsgálat kiértékelését minden esetben minél hamarabb kell elvégezniForrás: PTE/Csortos Szabolcs

Egyedülálló telemedicina megoldás született, ami lehetővé teszi a régió kórházaiban a fenti számítógépes kiértékelő rendszer alkalmazását – mutatott rá a részletekre prof. dr. Dóczi Tamás akadémikus, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: ennek lényege egy olyan számítógépes hálózat, mely az interneten keresztül képes a régióban készült CT-képanyag továbbítására, így a nap bármely szakában készült CT-vizsgálatok digitális képanyagát a Pécsi Diagnosztikai Központban üzemelő központi számítógépre küldhetik, mely elvégzi a vizsgálat azonnali kiértékelését.

Stroke számítógépes illusztrációjaForrás: VSC / Science Photo Library via AFP

Az eredményt a beutaló orvos és a neurointervenciós szakember néhány percen belül akár egyszerre is meg tudja tekinteni, sőt okostelefon alkalmazás segítségével bármilyen mobileszközön is megtekinthető az eredmény – hangsúlyozta prof. dr. Bogner Péter, a Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke szerint a telemedicina megoldás segít annak eldöntésében, hogy

milyen terápiát alkalmazzanak a szakemberek, és szükség esetén a betegeket haladéktalanul az idegsebészetre lehet szállítani a vérrög gyors, mechanikus eltávolítására.

A PTE tájékoztatása szerint a stroke hálózatban a szombathelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai, szekszárdi és bajai kórházak vesznek részt, de a rendszer akár a teljes dunántúli régióra kiterjeszthető.