A szárazföldi teknősökre nehéz páncéljuk, és lassú, komótos mozgásuk miatt úgy gondolunk, mint a lajhárokra, pedig vannak olyan helyzetek, amik rácáfolnak erre az elképzelésre.

A hüllők (Reptilia) osztályába tartozó teknősök  törzsfejlődése csaknem 200 millió éves múltra tekint vissza. Életmódjuk szerint vízi és  szárazföldi életmódot folytató fajokra különíthetjük el őket, amelyek közül a a fürgén úszó vízi teknősök ragadozó,  míg velük szembe a nehéz páncélzatuk miatt  lassan mozgó szárazföldi társaik növényevő életmódot folytatnak. 

Nem csak a kutya, hanem időnként a teknősbéka is szeret játszaniForrás: https://www.youtube.com/watch?v=JbAPSJq2A_k

A szárazföldi teknősökre nem igazán jellemző a sebes mozgás, egy Nagy Britanniában elkóborolt teknősről jegyezték fel például,

hogy nyolc hónap alatt mindössze 2,9 kilométeres távolságot tett meg a gazdája házától.

Vannak azonban  olyan helyzetek, amikor ezek az alapvetően lomha állatok nagyon is fürgén viselkednek, ahogy azt az ide beágyazott videón is láthatjuk.

A videó még egy kevéssé ismert viselkedésbiológiai érdekességet is bemutat, nevezetesen, hogy a házikedvenceink közül nem csak a kutyák, hanem a teknősök sincsenek híján a játékos kedvnek.