Tíz petesejtet gyűjtöttek be kedden Kenyában az Ol Pejeta rezervátumban a két utolsó, még élő nőstény északi szélesszájú nőstény orrszarvútól és ezzel folytatódott a kihalás szélén álló faj megmentése a koronavírus-járvány okozta többhónapos kényszerszünet után.

A orrszarvúalfaj utolsó hím példánya, a Sudan nevű állat két éve pusztult el, a nőstényektől levett petesejteket a két utolsó hím, Sudan és a már korábban elpusztult Suni lefagyasztott spermájával termékenyítik meg, és a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe ültetik be. A még megmaradt két utolsó északi szélesszájú nőstény már túl öreg a vemhességhez.
A kipusztulás fenyegette orrszarvúalfaj megmentésén egy nemzetközi - kenyai, német, cseh és olasz szakemberekből álló - csoport fáradozik, amely egy legalább öt állatból álló populációt akar létrehozni, hogy visszatelepítsék őket az afrikai vadonba, természetes élőhelyükre.A keddi volt a harmadik alkalom, hogy petesejteket gyűjtöttek be a még élő nőstényektől - kettőt a Najin, nyolcat a Fatu nevű egyedtől. Az első két alkalommal - tavaly augusztusban és idén januárban - 19 petesejtet sikerült kinyerni az állatokból, ezekből három embrió keletkezett, melyek jelenleg Olaszországban, a cremonai Avantea laboratóriumban, folyékony nitrogénban lefagyasztva várják a beültetést a dajkaállatokba. 

SudanForrás: Wikimedia Commons


A programot áprilisban kellett felfüggeszteni a koronavírus-járvány utazási korlátozásai miatt. A keddi petesejtlevételt eredetileg májusra tervezték.
A pandémia nemcsak a kutatókat teszi próbára, hanem létezésüket fenyegető kihívások elé állítja az olyan partnerszervezeteket is - köztük az Ol Pejeta vadvédelmi területet -, amelyeknek léte az idegenforgalmi bevételektől függ. A koronavírus-járvány több tekintetben is új fenyegetést jelent a világ fajmegmentési projektjeire nézve - hívta fel a figyelmet a rinocéroszprogram egyik résztvevője, a berlini Leibniz Zoológiai Kutatóintézet.
Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens keleti és középső részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban.

Az évtizedekig tartó orvvadászat súlyosan megtizedelte a populációt.

Fatu és anyja Najin az északi szélesszájú orrszarvú, vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum) egy ritka alfajának utolsó példányai. 24 órás fegyveres őrök védelme alatt állnak a kenyai Ol Pejeta rezervátumban.Forrás: https://phys.org/news/2019-09-scientists-embryos-northern-white-rhinos.html

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjéből kerültek Kenyába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt spermájukat lefagyasztották.
A cseh állatkert igazgatója, Premysl Rabas szerint 2-4 petesejt megtermékenyülése esetén a keddi akció már sikeresnek tekinthető. A fajmegmentéshez valójában embriók tucatjaira lenne szükség, és még idén újabb petesejtbegyűjtést végeznek, hacsak nem lépnek életbe újabb utazási korlátozások a járvány miatt - mondta az igazgató.

(Forrás: MTI)