Hatalmas tüzek pusztítanak a brazíliai Pantanalban, a világ legnagyobb mocsárvidékén. A lángok a régió legfontosabb közlekedési útvonalát fenyegetik és számos védett fajt veszélyeztetnek.

Augusztus első 15 napján a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet, az Inpe 3121 tüzet észlelt, csaknem ötször annyit, mint egy évvel ezelőtt, a hasonló időszakban. Ha ez a tendencia folytatódik, az elmúlt 22 év minden rekordját megdöntheti a tüzek száma.
Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a térségben a levegő nagyon forró, száraz, erős szelek fújnak. A miniszter hozzáfűzte, hogy a Pantanalban tett körútján több száz tüzet látott, és olyan helyeken is járt, ahol

a tűzoltók szakadatlan munkája és a repülőgépről történő oltás ellenére is óriási kár keletkezett a flórában és faunában. 

Pantanal, a világ legnagyobb lápja, Brazília, Bolívia és Paraguay területén helyezkedik el.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-53500288

Január és július között a Pantanal 6 százaléka, mintegy 8500 négyzetkilométernyi mocsaras erdőség égett le.
A Pantanal tízszer akkora, minta a floridai Everglades mocsárvidék. A 140-160 ezer négyzetkilométernyi vizenyős régió a Föld egyik leggazdagabb biodiverzitású területe, több mint 4700 növény- és állatfaj otthona.

(Forrás: MTI)