Veszélyeztetett fajjá akarják nyilvánítani a kacsacsőrű emlőst ausztrál tudósok Victoria államban, mivel a kutatások szerint a tojásrakó emlős populációja jelentősen csökkent élőhelyének szűkülése és az éghajlat felmelegedése miatt.

A kacsacsőrű emlősöket is alaposan megtizedelte a tavalyi tűzvész

Josgua Griffiths ökológus, aki megvizsgálta a tudósok javaslatát alátámasztó adatokat, kiemelte, hogy az elmúlt 20-30 évben az államban mintegy 30 százalékkal csökkent a kacsacsőrű emlős populációja. A mezőgazdasági termelés,

a bányászat és az erdőgazdálkodás nagy területeket foglalt el az állat élőhelyéből az elmúlt évtizedekben,

és a tavaly nyáron pusztító bozóttüzek tovább rontották helyzetét - fűzte hozzá a szakértő.

Kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus)Forrás: Wikimedia Commons

Az Ausztráliában tomboló bozóttüzekben tavaly szeptembertől februárig mintegy 3 milliárd koala, kenguru és más vadon élő állat pusztult el.

Minden állam maga dönt a veszélyeztetett besorolásról

A veszélyeztetett státuszt Victoria államban azok a vadon élő állatok kapják meg, amelyeknél középtávon magas a kihalás kockázata. A veszélyeztetett listára kerülő állatfajok számára a kormány több forrást tud mozgósítani élőhelyük védelmében.

A kacsacsőrű emlős legelső tudományos illusztrációjaForrás: George Shaw, General Zoology, 1800

Ausztráliában minden állam külön vezeti a veszélyeztetett fajok listáját.

Dél-Ausztráliában a kacsacsőrű emlős már a veszélyeztetett fajok között szerepel. A különleges testfelépítésű, részben vízi életmódot folytató emlős főleg Ausztrália keleti partvidékén él a Queenslandtól Tasmániáig terjedő régióban.

(Forrás: MTI/Reuters)