Elvesztette a nyomkövetővel ellátott nyakörvét az olasz Alpokban a Papillon névre keresztelt medve, amely igazi kihívássá teszi a hatóságok számára a mozgásának ellenőrzését. Az állat filmbe illő rafinériával és ügyességgel szökik meg újra és újra: az elektromos kerítés és a fal sem tudja ebben megakadályozni.

Papillon időről-időre megszökik a Casteller nevű állatgondozó központból és a hatóságoknak minden alkalommal csak igen nehezen sikerül újra befogni őt. Az M49 néven ismert medve ráadásul ilyenkor jelentős károkat okoz mind a földműveseknek, mind pedig az állattartóknak.

A vadőrök eddig legalább a nyomkövetős nyakörve segítségével figyelni tudták a mozgását. Most azonban ennek a reménye is elveszett.

Trentó tartományi kormányzata pénteken azt nyilatkozta, hogy Val Cion hegyvidékén találták meg a medve nyakörvét, viszonylagos épségben.

Papillon már megint túljárt a hatóságok eszénForrás-képillusztráció: Pinterest

Az Australian Associated Press szerint a hatóságok már augusztus 16-a óta keresték az eszközt, amely azóta „furcsa jeleket adott".
Papillon először 2019 júliusában szökött el a jól őrzött objektumból és a szakemberek csak jóval később, 2020 áprilisában tudták befogni. Hamarosan azonban újra szökésben volt és a mai napig nem került elő.

A medvék a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, ám egyre növekvő aggodalomra adnak okot Trentóban, a közvetlenül a németül beszélő Dél-Tirol mellett található alpesi tartományban.

Az állatokat évekkel ezelőtt telepítették vissza egy Európai Unió által finanszírozott program segítségével, ami miatt gyakoribbá váltak az ember és medve közti találkozások és konfliktusok.

A gazdálkodók komolyabb megszorító intézkedéseket követelnek a haszonállatokat érő támadások miatt, ám az olyan, drasztikus lépéseket, mint a kilövési engedélyek adását a környezetvédők ellenzik.