Ausztráliához, Kanadához és néhány egyesült államokbeli szövetségi államhoz fordult segítségért Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a nyugati parti államban pusztító kiterjedt bozóttüzek oltásához - jelentették amerikai médiumok helyi idő szerint még pénteken. Szakértők szerint az úgynevezett száraz villámok és a szélsőségesen meleg időjárás nehezíti Kalifornia erőfeszítéseit a hatalmas méretű, nagy kiterjedésű lángok visszaszorításában.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki

Mostanra Kalifornia történetének egyik legnagyobb összterületű bozóttüzeiről lehet beszélni: szombat reggelre 560 tűz, három jól elkülöníthető csoportban összesen háromezer négyzetkilométerre terjedt ki hivatalos közlés szerint.

Több mint 12 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, helikopterek és repülőgépek támogatásával.

Erdőtűz lángjai pusztítanak el egy épületet a kaliforniai Bonny Doon közelébenForrás: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

A tüzek miatt eddig 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Hatan életüket vesztették.

A kormányzó már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki Kaliforniában.

Jelentős tüzek pusztítanak a Sziklás-hegység régiójában található Colorado államban is, emiatt Jared Polis kormányzó az egész államra érvényes rendelet kiadását ígérte szerdán a tűzvész megfékezése érdekében.

Krtitikus sebességgel terjed

A Vox online portál szerint a tűzoltóság tisztviselői csoportosították a katasztrófavédőket, hogy összehangolják a reagálást. A szelesebb napokon ugyanis a tűz „kritikus sebességgel terjed". 

Erdő- és bozóttűz füstje borítja be az eget a kaliforniai Healdsburg közelébenForrás: MTI/AP/Noah Berger

Három nap alatt közel 11 000 száraz villám csapott le, amely bár nem gyújt, de komoly romboló hatása van – mondta Brice Bennett, a kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium (Cal Fire) szóvivője. – A már amúgy is igen meleg időjárási viszonyok miatt kiemelkedően nagy a szárazság, ezért a villámok miatt több mint 367 új helyen keletkezett tűz.

Hozzátette: az ebből keletkező füst, korom és hamu hét újabb ponton borította be Észak-Kaliforniát. 

Az államot az utóbbi időben emellett rekordszámú hőhullám sújtotta, mivel a hőmérséklet bizonyos helyeken több egymást követő napon is meghaladta az 50 Celsius fokot, például a Death Valley Nemzeti Parkban. 

Szakemberek szerint legutóbb egy évtizede volt példa hasonló pusztításra az állam területén.

A pusztítás nyomai egy lakókocsiparkban a kaliforniai Napa megyében pusztító erdőtűz utánForrás: MTI/AP/Noah Berger

Ez egy nagy, hosszan tartó hőhullám, amelyet nemcsak a forró nappali, hanem a szintén meleg éjszakai hőmérséklet és a szokatlan mennyiségű páratartalom jellemez – mondta Daniel Swain, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem klímakutatója. – Kiderült, hogy a megnövekedett páratartalom is szerepet játszik abban, hogy miért van most ilyen sok tűzeset.

(MTI/AP/dpa, Origó)