Rekordösszegért kelt el Mahátma Gandhi ikonikus szemüvege

King
Kingnek a békés ellenállás indiai apostola, Mahatma Gandhi volt a politikai példaképe
Vágólapra másolva!
Rekordösszegért, 260 ezer fontért (mintegy 100 millió forintért) kelt el egy Mahátma Gandhinak (1869-1948) tulajdonított szemüveg egy nagy-britanniai árverésen.
Vágólapra másolva!

Az aukciósház illetékesének közlése szerint a szemüveg becsértékét jóval alacsonyabb összegben, 4-6 millió forintnak megfelelő fontban határozták meg.

A békés ellenállás indiai apostola, Mahatma Gandhi Forrás: HD-Freeimages

A kerek, aranyozott szemüveg új tulajdonosa azonban nem lehet teljesen biztos abban, hogy valóban az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjáé volt korábban a látássegítő eszköz.

Gandhi valószínűleg 100 évvel ezelőtt ajándékozta a szemüveget az eladó nagybátyjának Dél-Afrikában. A férfinek fogalma sem volt a szemüveg valós értékéről, az aukciósház munkatársának azt mondta, kidobja a szemétbe, ha nem tudnak vele mit kezdeni.

Szakértők szerint az ajándékozás helye és ideje, valamint a szemüveg stílusa is arra utal, hogy valóban Gandhié lehetett.

Gandhi Lord Mountbatten, Indiai utolsó brit alkirálya és felesége társaságában, 1947-ben Forrás: Wikimedia Commons

Mahátma Gandhi ráadásul ismert volt arról, hogy dolgokat csak úgy elajándékozott.

Az indiai függetlenségi mozgalom legnagyobb alakja Mohandász Karamcsand Gandhi néven, 1869. október 2-án született a nyugat-indiai Porbandarban. Jogot tanult és hű maradt vallása előírásaihoz, ám az őt magát is ért atrocitások, megaláztatások nyomán a faji megkülönböztetés ellen kezdett küzdeni.

Életét végül egy hindu fanatikus, Nathuram Godse golyója oltotta ki 1948. január 30-án, amikor éppen egy imádságra tartott.

(MTI/APA/dpa, Origó)