Így áldozták fel ezeket az állatokat az egyiptomi isteneknek

állati múmia
A macska csontstruktúrájának vizsgálata során kiderült, hogy valószínűleg háziasított macska
Vágólapra másolva!
Több mint kétezer éve a kötszerek és rejtély árnyékában maradt az a három, mumifikált állat, amelyeket a tudósok most az új képalkotási eljárások segítségével mutatnak meg egy videóban. A macska, kígyó és madár múmiája három dimenzióban elevenedik meg, ami betekintést ad nyújt abba is, hogyan élhettek és pusztulhattak el.
Vágólapra másolva!

A Swansea Egyetem kutatói az úgynevezett mikro-számítógépes tomográfia (mikro-CT) szkennelést alkalmazták, amely háromdimenziós képeket hoz létre, több ezer, különböző szögekből készített, kettő dimenziós röntgenprojekció egyesítésével.

Az úgynevezett mikro-CT akár százszor nagyobb felbontást biztosít, mint egy tipikus CT-eljárás, aminek segítségével a szakemberek képesek a sokkal finomabb részleteket felderíteni anélkül, hogy az érzékeny mintázatokat felsértenék.

A macska csontstruktúrájának vizsgálata során kiderült, hogy valószínűleg háziasított macska Forrás: Courtesy of Swansea University

– mondta Matt Simon, a tanulmány vezető kutatója a Scientific Reports tudományos online lapnak. – Az állkapcsa alatt egy be nem gyógyult törés miatt arra következtettünk, hogy az állat nyakát eltörték közvetlenül azután vagy azelőtt, hogy elpusztult: erre talán a fej függőleges helyzetben tartása érdekében volt szükség a mumifikáció során.

A madár egy vörös vércse volt, sérült csőrrel és törött bal lábbal; míg a kígyó egy fiatal egyiptomi kobra, szorosan körbetekerve.

Valószínűleg a gerincét törték el, a kutatócsapat szerint egy úgynevezett „ostoros" eljárás során, amikor az állat fejét a farkánál fogva a földhöz verték. A vesék károsodása azt jelzi, hogy a kígyó a halála pillanatában már erősen kiszáradt.

A tudósok a nyitott állkapcsának belsejében gyantát találtak, amely valószínűleg a „szájnyitás eljárásnak" köszönhető, amelyet a kor szokásainak megfelelően azért végeztek el, hogy az "elhunyt emberek és állatok „lélegezni, beszélni és táplálkozni tudjanak a túlvilágon".

A vizsgálatokat végző kutatók szerint valamennyi állat fogadalmi áldozat lehetett, vagyis az isteneknek ajánlották fel őket.