A közvélemény a fürdőzőket vagy búvárokat ért halálos kimenetelű tengeri baleseteket többnyire a cápatámadásokhoz hajlamos kötni. Pedig nem egyszer jóval nagyobb potenciális veszélyt jelenthet a fürdőzők épségére néhány, a partmenti vizekben élő látszatra ártalmatlan apróság, mint a rettegett tengeri nagyragadozók.

Búvárkodni ment be a sekély vízbe a 16 éves kamasz

Platja d'Aro a Franciaországgal határos Giron tartomány egyik népszerű tengerparti nyaralóhelye, Spanyolország Földközi-tengeri partvidékén.

A kellemes mediterrán klíma, valamint a várost határoló hosszan elnyúló homokos öböl turisták ezreit vonzza ide a nyári nyaralási szezon hónapjaiban.

Platja d'Aro a spanyolországi Costa Brava egyik népszerű fürdővárosaForrás: Pinterest/Dreamstime Stock Photos/Marlee

Augusztus 15-én, szombaton, a jó időnek és a hétvégének köszönhetően különösen sok helyi turista érkezett a városba, köztük egy család a közeli Monatgut i Oix-ból. Délután fél négy körül

a család 16 éves fiúgyereke búvármaszkkal, légzőcsővel, és uszonyokkal felszerelkezve ment a vízbe,

hogy a part menti sekély vízben úszkáljon. Amikor több mint fél óra elteltével sem jött vissza, és a fiú keresése, illetve szólongatása sem vezetett eredményre, a család negyed ötkor riasztotta a szolgálatos vízi mentőket.

A parthoz közeli sekély vízben történt a baleset (A kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons/

Végül nem a vízi mentők, hanem az egyik fürdőző fedezte fel a fiút, aki mozdulatlanul lebegett a víz felszínén. Az eszméletlen kamaszt azonnal kivitték a partra, és megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Súlyos toxikus reakcióként lépett fel a halálos sokk

A fiú holttestét a tartományi igazságügyi orvostani intézetbe vitték hatósági vizsgálatra.

Az elvégzett szakértői szemle szerint a fiú halálát anafilaxiás sokk okozta,

amit súlyos toxikus reakció, mérgezés válthatott ki. A méreg pontos beazonosítására mintát küldtek az Országos Toxikológiai Intézetbe.

A mérges pókhal a sekély, partmenti vizek homokos, finomüledékes aljzatán élForrás: Facebook/ADRIATIC EXPLORERS MARINE LIFE & WRECKS

Azt is felfedezték, hogy az áldozat ajkai alatt, az alsó állkapcson apró szúrásnyomok láthatók,

a toxin pedig ezeken át juthatott be a véráramba, ami végül a halálhoz vezető anafilaxiás sokkot váltott ki.

Az elsődleges vizsgálati megállapítás szerint – amit a tengerbiológus szakértő véleménye is valószínűsít - halálát a Földközi-tenger sekély parti vizeiben honos mérges pókhal (Trachinus draco, vagy Trachinus araneus) okozhatta.

Apró, de veszélyes

A pókhal-alakúak (Trachiniformes) önálló rendet alkotnak a sugarasúszójú csontos halak (Actinopterygii) osztályán belül, A Földközi-tengerből négy pókhalféle ismert, az előzőekben hivatkozott két faj mellett még a Trachinus radiatus, valamint az Echiichthys/Tarchinus vipera tudományos nevű fajok.

A mérges pókhalféléknek négy faja ismert a Földközi-tengerből. A képen a Trachinus draco tudományos nevű faj láthatóForrás: Wikimedia Commons/Hans Hillewaert

A mérges pókhal a mediterrán vizekben a Gibraltári-szorostól a Fekete-tengerig terjedt el, és honosnak számít az Adrián is.

A mérges pókhalak az Adriai-tengerben is honos fajnak számítanakForrás: Elter Tamás

A viszonylag nagy, lekerekített fejjel és felfelé álló szájjal rendelkező mérges pókhal nem igazán nevezhető nagy testű halnak,

a kifejlett egyedek átlagos testhossza 20-30 cm,

de legfeljebb 40 cm-re nőhet meg, bár az ekkora példányok már kifejezetten ritkának számítanak.

Az első kemény hátúszó sugár tüskéi méregmirigyekkel állnak összeköttetésbenForrás: Wikimedia Commons/Assianir

A pókhal kopoltyúfedelein található egy-egy hosszabb tüske,

valamint az első 5-7 kemény, és koronaszerűen felmereszthető hátúszó tüskéje méregmirigyekkel áll összeköttetésben.

A pókhalak mérge fehérjetermészetű, ami a szervezetben felszívódva először heveny fejfájást és görcsöket, majd bénulást, és egyes esetekben - mint most Spanyolországban -, akár halált is okozhat.

Az azonnali szakszerű beavatkozás gyorsan semlegesítheti a mérget

A mérges pókhalak élőhelye a littorális, vagyis a parti-öv sekély régiója, ahol elsősorban a finomüledékes-homokos aljzaton tanyáznak, és félig vagy teljesen beásva magukat az üledékbe lesnek a zsákmányukra.

A mérges pókhal tüskéinek szúrása azonnali égető fájdalommal járForrás: Wikimedia Commons/Krüger - Bibliothèque nationale de France

Mivel a pókhalaknak az erős mérgük miatt nincsenek természetes ellenségeik,

ezért a feléjük közeledő fürdőzőktől sem szokásuk kitérni,

így előfordul, hogy a sekély vízbe gázoló fürdőzők időnként rájuk lépnek.

A mérges pókhalnak gyakran csak a szeme látszik ki a tengeraljzat homokjábólForrás: Franco Banfi

A mérges pókhal ha fenyegetve érzi magát, a méregmirigyekkel összeköttetésben álló elülső hátúszó sugarait felmereszti.

Ezek a tüskék olyan erősek, hogy még egy strandcipő talpán is áthatolnak.

A pókhal szúrása azonnal fellépő rendkívül éles fájdalommal jár, amit az előzőekben felsorolt tünetek követhetnek. Mivel a pókhal mérge fehérje alapú, azonnali beavatkozás esetén viszonylag könnyen semlegesíthető.

A pókhal mérge fehérjealapú toxinForrás: Biopix/ JC Schou

A méreg forró víz hatására gyors bomlásnak indul, ezért elsősegélyként az a legjobb megoldás, ha a sérült végtagját olyan forró vízbe áztatjuk, amit csak kibír,

de a toxin alkohol, kloroform és éter hatására is sokat veszít az erejéből.

Minden esetben, még ha az azonnali beavatkozás, illetve a tüneti kezelés látványosan javítja is az állapotot, orvost kell hívni.

A mérges pókhal a parthoz közeli rendkívül sekély vizekben is előfordulhatForrás: INPN - Muséum national d'Historie

A keringési betegségben szenvedők számára a mérges pókhal szúrása fokozott veszélyt jelenthet.

Mivel ezek a halak szinte tökéletesen beolvadnak a környezetükbe, és gyakran nem térnek ki az ember elől, a legjobb védekezés a megelőzés, amihez egy keménytalpú strandcipő vagy neopréncsizma már kitűnően megfelel.