A tengerek mélyén élő ászkarákok akár kölyökkutya méretűre is megnőhetnek. Egy újonnan felfedezett faj az eddigi legnagyobb közülük - írja a Live Science tudományos portál.

Az ászkarákok valószínűleg mindenki által ismert képviselője a pincebogár, azonban rendkívül sokszínű csoportról van szó, a rendnek összesen 10 000 faja létezik. Nem csak a szárazföldet, hanem az óceánok világát is meghódították. Méretük változatos, a legkisebbek mindössze néhány milliméteresek, a termetesebbek azonban akár a fél méteres hosszúságot is elérhetik.

A legnagyobb ászkarákok a Bathynomus nem képviselői, és a most megismert faj, a Bathynomus raksasa (a raksasa indonéz szó, óriást jelent) is közéjük tartozik. Ezek az állatok átlagosan 330 milliméteresre nőnek, természetes élőhelyük az indonéz partvidék.

Fotó a most megismert új fajról (Bathynomus raksasa)Forrás: SJADES 2018

Bathynomus raksasa két példányára - egy hímre és egy nőstényre - a Jáva-sziget déli partvidékén, 950 és 1260 méter közötti mélységben találtak rá a kutatók. Külső jellegzetességei alapján (fejpajzs formája, potrohon látható tüskék száma) könnyen meg tudták különböztetni az eddig ismert Bathynomus fajoktól.

Bal oldalt a Bathynomus raksasa, jobb oldalt közeli rokona, a Bathynomus giganteus láthatóForrás: ZooKeys 2020

Az állatot egyedi fejpajzsa miatt a tengerek "Darth Vaderének" is nevezik, utalva a Csillagok Háborúja ikonikus gonosztevőjére.  

A felfedezést a ZooKeys zoológiai folyóirat legfrissebb számában mutatták be.