Több mint tucatnyi delfin tetemét találták meg Mauritius partjainál, ahol több mint egy hónapja egy zátonyra futott, japán tulajdonú hajóból ömlött olaj a tengerbe. Környezetvédők szerint a delfinek halálát az olajfolt vagy a hajótest elsüllyesztése okozhatta.

A BBC News beszámolója szerint az eddig megtalált 13 delfin tetemét megvizsgálják a hatóságok, hogy megállapítsák a haláluk okát.
A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó még július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légifelvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó dízel és olaj egyre jobban szétterjedt. A balesetet szenvedett hajó körül korábban sok hal és rák tetemét találták, de most érkezett jelentés először delfinek pusztulásáról. Nagyon ritka, hogy ennyi delfin egyszerre lelje halálát. 

A lakosok a holt delfinek látványára ébredtek.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-53917793

A helyi hatóságok a múlt héten döntöttek arról, a kettétört hajó orrát vontatókkal kiviszik a nyílt óceánra, és ott hagyják elsüllyedni. A nagyobb, hátsó felét pedig lehúzzák a korallzátonyról, és egy indiai kikötőbe vontatják, ahol megpróbálják megmenteni. Civil szervezetek, halászok és szakértők ellenezték a hajótest elsüllyesztését, és úgy vélték, a hatóság rosszul döntött.
A delfinek tetemét a helybeliek találták meg. A lakosokat nagyon felháborította a szörnyű látvány - írta a brit hírportál.

A hatóság múlt héten úgy döntött, hogy a hajó orrát elsüllyesztik.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-53917793

Vassen Kauppaymuthoo oceanográfus elmondta, hogy a delfineknek olajszaga volt. Mint a helyi médiában kifejtette, szerinte tovább romolhat a helyzet.
Sunil Dowarkasing helyi környezetvédő szerint

az olajfolt vagy a hajó elsüllyesztése okozta a delfinek pusztulását.

Úgy vélte, az olaj kiömlése megzavarta a tengeri emlősök élőhelyét.

Sok turista úszik a delfinekkel Mauritiuson.Forrás:https://www.bbc.com/news/world-africa-53917793

A Greenpeace afrikai szervezete arra figyelmeztetett, hogy a tenger szennyezettsége miatt tengeri állatfajok ezrei vannak veszélyben, és ez Mauritus gazdaságára, élelembiztonságára és közegészségügyi helyzetére is hatással van.

(Forrás: MTI)

Az alábbi viedón az önkéntesek küzdenek az olajszennyezés ellen. Több, mint 1.000 tonna olaj folyt a vizekbe. Az önkéntesek kordont építenek, hogy távol tartsanak a szigettől annyi olajat, amennyit csak lehet. Mauritius kihirdette a veszélyhelyzetet.