Kísérteties majomtemetőt tártak fel Egyiptomban

majomtemető
Indiából hozták a házi kedvencekként tartott majmokat
Vágólapra másolva!
Indiából érkeztek az ókori Egyiptomba azok a majmok, amelyeknek a maradványaira egy kétezer éves állattemetőben bukkantak lengyel régészek.
Vágólapra másolva!

A házikedvencként tartott majmok maradványait Berenice ókori kikötő állattemetőjében tárták fel néhány éve. A kicsiny állatokat gondosan, "alvó kisgyermek" pózában helyezték a sírba. Eddig úgy vélték, hogy a majmok egykoron a térség őshonos állatai lehettek.

A Lengyel Tudományos Akadémia Poznanban lévő Régészeti és Etnológiai Intézetének kutatói háromdimenziós szkennereket használva összevetették a maradványokat más állatok csontjaival és megállapították, hogy Indiából származó rézuszmajmoktól származnak.

A majmokat "alvó kisgyerek" pózba temették el Forrás: Marta Osypińska

"Ez páratlan felfedezés. Mindeddig senki nem talált indiai majmoktól származó maradványokat afrikai régészeti lelőhelyeken. Érdekes, hogy az ókori írásos források sem tesznek említést ilyen gyakorlatról" - közölte Marta Osypińska, az intézet zooarcheológusa.

Amikor Egyiptomot a római birodalomhoz csatolták kétezer éve, gazdag rómaiak állomásozhattak Berenice-ben, amely a birodalom egy távoli előőrse volt az első és második században. Ezek az emberek különböző állatok társaságában akarták tölteni idejüket, köztük voltak a majmok is - magyarázta a kutató.

A majmokat oldalukra fordítva temették el, mancsukat fejük mellé helyezték és egyiket letakarták gyapjúszövettel. Az egyik majom fejéhez két nagy kagylót helyeztek el, az egyik az Indiai-óceánból vagy Délkelet-Afrikai partjairól származik - derítették ki a kutatók.

Indiából hozták a házi kedvencekként tartott majmokat Forrás: Marta Osypińska

Az állatok mindkét oldalán találtak amforamaradványokat, az egyikben textilmaradványokat, a másikban egy malac csontvázát és mellette három kismacskáét.

Az első században ez egyiptomi kikötőváros fontos központja volt a Közel-Kelettel, Fekete-Afrikával és Indiával folyó kereskedelemnek.

A rézuszmajmokon kívül megtalálták egy kisebb parókás makákó maradványait is, amely szintén Indiában őshonos.