Tudta, hogy Magyarországon is élnek hiúzok?

hiúz
Közeli felvétel "Börzsönyi Szilveszterről". Rejtőzködő, magányos életmódja miatt ritkán kerül az ember szeme elé. Ennek ellenére, mint minden nagyragadozóra, a hiúzra is a kíméletlen vadászat várt évszázadokon át, ezért a múlt század elejére hazánkból teljesen kipusztult. Utolsó példányát a Pilisben ejtették el.
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy Magyarországon is élnek hiúzok? Az illegális elejtés és természetkárosító tevékenységek következtében azonban számuk mintegy néhány tucatnyira csökkent, így jelentős populációról nem beszélhetünk. Ezek a rejtőzködő ragadozók nagy otthon területtel rendelkeznek, így nagy kiterjedésű háborítatlan erdőre van szükségük.
Vágólapra másolva!

A hiúz macskaféle nagyragadozó, mely elsősorban az európai erdők lakója. Mérete a vizsláéval vethető össze, ezért nem számít nagymacskának, de a természetben betöltött szerepe alapján a hiúz is igazi csúcsragadozó. A WWF Magyarország több mint tíz éve foglalkozik a hazánkba visszatérő nagyragadozók helyzetével. Elsősorban kommunikációval (pl. kiadványok, előadások, médiamegjelenések) igyekszik fellépni a védelmükben, illetve terepi eszközök beszerzésével segíti a terepen dolgozó nemzeti parki szakértők adatgyűjtő munkáját.

Közeli felvétel "Börzsönyi Szilveszterről". Rejtőzködő, magányos életmódja miatt ritkán kerül az ember szeme elé. Ennek ellenére, mint minden nagyragadozóra, a hiúzra is a kíméletlen vadászat várt évszázadokon át, ezért a múlt század elejére hazánkból teljesen kipusztult. Utolsó példányát a Pilisben ejtették el. Forrás: Darányi László

Nézzük, mi fenyegeti a hiúzokat

Illegális elejtések

A hiúz hazánkban rendkívül sérülékeny kis állománysűrűsége miatt. Egy-egy példány illegális elejtése hosszú távon visszaveti az állomány növekedését.

Mérgezések

Ezt a legtöbbször illegális tevékenységet nem is biztos, hogy a nagyragadozók elpusztítására használják az elkövetők. Ha azonban a méreg kijut a táplálékláncba, közvetve nagyragadozók és más védett állatok pusztulásához is vezethet.

Nemzetközi együttműködések hiánya

Európa nagyragadozó-állományainak kb. 80%-a határokon is átnyúlik. Folyamatos kapcsolattartás, egységes kezelés és tapasztalatcsere nélkül a határokon átívelő állományok nem védhetők meg hosszú távon.

Hiúzkölyök. Talán lassan ismét gyarapodásnak indul az európai hiúzállomány. Hazánkban az Északi-középhegységben, főleg a Zemplénben és az Aggteleki karszton élnek hiúzok, de állandó, jelentős létszámú populációról nem beszélhetünk. Jelenleg 10-15 egyedre becsülik a létszámukat. A hiúzok folyamatosan helyet változtatnak, nagy élettérre van szükségük. Sajnos azonban hazánkban nem áll rendelkezésre számukra olyan nagy kiterjedésű, erdőgazdálkodástól mentes erdőterület, ahol nyugodtan nevelheti utódait. Számos példány pedig illegális kilövés áldozatává válik. Forrás: Wikimedia Commons

Érdekellentétek

A különböző értékrendekkel rendelkező csoportok (pl. vadgazdálkodók, erdészek, természetvédelmi szakemberek, döntéshozók stb.) között elmélyülő lövészárkokat fel kell számolni a sikeres együttműködés érdekében.

Szimboliku örökbefogadással a WWF-et segíthetjük abban, hogy

• Erdővédelmi Programja keretében elősegítse a nagykiterjedésű háborítatlan erdők kialakítását, védelmét
• szorgalmazza a fenntartható erdőgazdálkodást
• előadásokkal és kiadványokkal ismeretterjesztő munkát végezzen látszólag ellenérdekelt csoportok körében is

(Forrás: https://adomany.wwf.hu/orokbefogadas/hiuz)

Visszatérnek a magyar hegyekbe a nagyvadakhttps://www.origo.hu/tudomany/20190221--megtelepedoben-van-hazank-teruleten-a-legnagyobb-europai-macskaf