A kutyák több, mint 80%-a szenved fogproblémától

kutya
Nagyon fontos a megelőzés, mert ha már kialakult a probléma, a szájüregi fertőzöttség gyakran okoz a baktériumok vándorlása miatt problémát a szívben, a vesében, májban, tüdőben.
Vágólapra másolva!
Miközben a három évnél idősebb kutyák közül ötből négynél jelentkeznek fogproblémák, a gazdák 90%-a mégis úgy gondolja, hogy a kutyája teljesen egészséges. Erre a problémára és a kutyák szájápolásának fontosságára hívja fel a figyelmet most több mint 250 magyar állatorvos, akik a Fogápolási Hónap keretében ingyenes fogorvosi ellenőrzést biztosítanak az általános konzultációra vitt kutyáknak. A kampány, amelyet a Pedigree Dentastix indított, szeptember 15-ig tart, és célja, hogy kutyák százainak segítsen, és bemutassa a kutyatulajdonosoknak, hogyan gondoskodhatnak négylábú barátaik fogazatának egészségéről.
Vágólapra másolva!

A legtöbb kutyatulajdonos valószínűleg nem emlékszik, mikor ellenőrizte utoljára a kutyája fogazatát, vagy mikor járt vele fogápolási konzultáción. Azok, akik mégis emlékeznek, abba a 10%-os kisebbségbe tartoznak, akik tudják, hogy a fogápolás hiánya milyen egészségügyi kockázatokkal jár a kutyákra nézve. A kutyák fogazata hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: nem csak az evéshez van rá szükségük, akkor is a fogaikat használják, amikor játszanak, rágcsálnak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni. Éppen ezért szájuk, fogazatuk és ínyük egészsége elengedhetetlen általános jóllétükhöz.

Viszont akárcsak az emberek, a kutyák is szenvedhetnek különböző fogbetegségektől, amelyek, ha nem kezelik őket megfelelően, súlyos komplikációkhoz vezethetnek.

Jó hír, hogy néhány egyszerű lépéssel és a Fogápolási Hónap során elérhető díjmentes fogászati konzultáció segítségével most könnyedén gondoskodhatunk a kutyánk fogainak egészségéről.

Az egy évnél idősebb kutyák, macskák 50%-a jelentősen érintett a fogbetegségekben és csk 10-15% esetében nem találnak problémákat.Minél korábban tudonk észlelni és fellépni ilyen gondok esetén, annál inkább megakadályozhatjuk a súlyosabb eseteket, melyek akár a fogak részbeni, vagy teljes elvesztéséhez vezethetnek. Forrás: https://www.facebook.com/Med.Vet.AllatorvosiRendelo/photos/a.741054002614445/2278398358879994

Számos jele lehet annak, hogy egy kutya fogproblémával küzd. Sok kutyatulajdonos úgy gondolja, hogy a fáradtság és nehézkes mozgás, lassúság a korral jár és az öregedés jele a kutyáknál.

Valójában viszont ez gyakran visszavezethető ínygyulladásra.

Ezt igazolja az is, ha úgy látjuk, hogy fogorvosi ellátás után a kutyánk élénkebb, játékosabb lesz. Állatorvost abban az esetben szükséges felkeresni, ha úgy látjuk, a kutyánk a szokásosnál fáradtabb, étvágytalan, érzékeny a tapintásra a feje vagy a szája környékén és kellemetlen a lehelete.

Az állato kesetében nem a fogszuvasodás a legjellemzőbb és ez azért szerencsés, mert így sok lehetőség marad az otthoni megelőző kezelésekre. Forrás: https://www.facebook.com/Med.Vet.AllatorvosiRendelo/photos/a.741054002614445/2370755266310969

A Fogápolási Hónap során a résztvevő állatorvosok országszerte díjmentes szájápolási konzultációt nyújtanak minden kutyának, akit általános konzultációra visznek ebben az időszakban. Emellett hasznos tanácsokkal is ellátják a gazdikat arról, hogyan gondoskodjanak kutyáik fogazatának egészségéről már a kölyökkortól kezdve. Az állatorvosok részletesen bemutatják a fogmosás lépéseit, és segítséget nyújtanak abban, milyen fogápolási eszközöket érdemes használni ahhoz, hogy a kutyák hosszú ideig egészségesek maradjanak.

Nagyon fontos a megelőzés, mert ha már kialakult a probléma, a szájüregi fertőzöttség gyakran okoz a baktériumok vándorlása miatt problémát a szívben, a vesében, májban, tüdőben. Forrás: https://www.facebook.com/Med.Vet.AllatorvosiRendelo/photos/a.741054002614445/2278398128880017

A fogápolási kampány szervezője a Pedigree Dentastix, amely a globális kisállateledel-, élelmiszer- és édességgyártó, a Mars része. Célja, hogy a kutyatulajdonosok edukálása mellett a felelős állattartásra is felhívja a figyelmet. A vállalat így járul hozzá globális célkitűzéséhez, ami nem más, mint egy jobb világ biztosítása a kisállatok számára – egy olyan világé, amelyben egészségesen, boldogan élhetnek, és mindenhol szívesen látják őket.

További információért és a résztvevő állatorvosok listájáért, kérjük látogasson el a www.torodjafogaival.hu oldalra!

(Forrás: Flow PR, Mars Incorporated)