Az olvadó jégsapkák miatt végveszélybe kerülhetnek a jegesmedvék

jegesmedve
A Déli-sark környékén felgyorsult az olvadás, egyre gyorsabban válnak le hatalmas jégtáblák, ezért komoly veszélyben vannak a jegesmedvék.
Vágólapra másolva!
A fenséges jegesmedvéknek összefüggő, nagy jégtáblákra van szükségük utódaik felneveléséhez és a táplálkozáshoz. Az északi-sarki jégtáblák kiterjedése azonban egyre csökken.
Vágólapra másolva!

A jegesmedvék kivalló úszók, azonban élőhelyüket nem a tenger, hanem a sarki jégtáblák jelentik. A szárazföldön vadásznak, párosodnak és nevelik a kicsinyeiket. A felnőtt példányok testtömege a 350 – 680 kg között mozoghat, a hosszuk pedig eléri 2-3 métert. A nagyragadozók – azok a fajok, amelyek a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el – mindig nagyon fontos szerepet töltenek be egy adott térség élővilágában – ebben az esetben az Északi-sarkéban. A jegesmedve pedig a térség valóságos embléma állatává vált.
A jegesmedve remekül alkalmazkodik a zord körülményekhez, azonban élőhelyét veszély fenyegeti.

A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így ezek a csodálatos állatok elveszíthetik élőhelyüket.

A WWF folyamatosan azon munkálkodik, hogy megmentse ezt a veszélyeztetett fajt. Tárgyalásokat folytat kormányokkal, vállalatokkal és egész iparágakkal annak érdekében, hogy az üveghatású gázok kibocsátását csökkentsék. Harcol az orvvadászat és a jegesmedvék illegális kereskedelme ellen, igyekszik megelőzni és védelmet nyújtani az olyan közvetlen veszélyforrások ellen, mint például az olajszennyezés, valamint a világ vezető tudósaival folyamatosan kutatják, hogy a globális felmelegedés hatásai hogyan befolyásolják majd a jegesmedvék túlélését.

Jegesmedvék (Ursus maritimus) a Jeges-tenger jegén. Forrás: https://phys.org/news/2020-04-north-pole-ice-free-summer.html

Nézzük, mi fenyegeti a jegesmedvéket

A klímaváltozás

A klímaváltozás a legveszélyesebb fenyegetés a jegesmedvékre nézve. Az olvadó jégsapkák következtében otthonuk veszélyben van.

Az olajkitermelés

Ahogy a tengeri jégtakaró egyre csökken, úgy nyílnak meg még feltáratlan olajmezők. A beruházások és a hozzájuk kapcsolódó szállítmányozás azonban felboríthatja az érzékeny északi-sarki ökoszisztémát.

Az ember-vadvilág konfliktusok

Az éhes és kíváncsi jegesmedvék besétálhatnak a falvakba, ami konfliktushoz vezethet, hiszen a falvakban élők igyekeznek megvédeni magukat és állataikat.

A környezetszennyezés

Az ártalmas vegyszerek bejutva a tengerekbe mérgezik a teljes táplálékláncot.

A Déli-sark környékén felgyorsult az olvadás, egyre gyorsabban válnak le hatalmas jégtáblák, ezért komoly veszélyben vannak a jegesmedvék. Forrás: Wikimedia Commons

A szimbolikus örökbefogadással a WWF-et segítjük abban, hogy:

• megőrizze az Északi-sark környezetét, érintetlen ökoszisztémáit és egészséges vadállományait

• lobbimunkával és a különféle érdekcsoportokkal történő együttműködéseken keresztül járuljon hozzá az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez

• alkalmazkodási és kibocsátás-csökkentési stratégiákat dolgozzon ki helyi közösségek és vállalatok számára
• lakossági szemléletformálást folytasson az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról

• ösztönözze a megújuló energiaforrások használatát és elterjesztését

• felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak következményeire

• egyéb természetvédelmi tevékenységet folytasson világszerte

(Forrás: https://adomany.wwf.hu/orokbefogadas/jegesmedve)