Az ausztrál hatóságok megsemmisítettek egy 26 ezer ausztrál dolláros (5,7 millió forint) aligátorbőr női kézitáskát, mert nem volt rendben az engedélye - írta a BBC.

Nem volt 70 dollárja a behozatali engedélyre a méregdrága tásak tulajdonosának

Az Yves Saint-Laurent párizsi szalonjából származó luxuscikket a perthi határőrség foglalta le. Aligátorbőr termékek bevihetők Ausztráliába, ha a vásárló beszerzi a 70 dolláros behozatali engedélyt. Az ausztrál környezetvédelmi miniszter azt mondta, "költséges emlékeztető" ez arra, hogy legyenek rendben a papírok.

Az aligátor is védett fajnak számítForrás: Beo Zoo Vrt

Mivel a táskát vásárló nőnek nem volt pénze kifizetni az engedélyt,

a táskát megsemmisítették, de eltekintettek a további büntetéstől.

A vadállatok kereskedelmét szabályozó törvények megsértéséért maximálisan 10 év börtönt és 222 ezer dollárt lehet kiszabni.

Szigorúan alkalmazzák a washingtoni egyezményt

Az Ausztráliába bevihető aligátortermékekre a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szigorú szabályai érvényesek. Susan Ley miniszter azt mondta,

 

pontosan nyomon követik, mi érkezik és mi hagyja el az országot, "hogy az illegális vadkereskedelmet megállítsák és lehetetlenné tegyék".  

 

Aligátor az Everglades mocsárbanForrás: AFP/Rhona Wise

A kézitáska vásárlója megszerezte a CITES kiviteli engedélyét Franciaországból, de az ausztrál behozatali engedélyt nem.

(Forrás: MTI)