Rejtélyes lelet a viking harcos bal oldalán elhelyezett kard

viking kard
Szokatlan helyen találtak rá a viking kardra
Vágólapra másolva!
Norvég régészek feltárták egy viking harcos 1100 éves sírját, akinek az acélkardját szokatlan helyen helyezték el: a férfi bal oldalán. Ez a tudósok szerint „kissé zavarba ejtő", ám miután egyik általános elmélet szerint a halál utáni viking élet vagy az alvilág a „felső világ tükre", a kard szokatlan elhelyezése arra utalhat, hogy a harcos balkezes volt, így ez a konfiguráció készíthette fel a legjobban a túlvilágra.
Vágólapra másolva!

Fontos szerepet kapott túlvilág értelmezése

A nehéz fegyver egy déli harcoshoz tarthatott, ami igen szokatlan leletnek számít.

– mondta Raymond Sauvage, az ásatás projektvezetője és a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) Egyetemi Múzeum régésze a LiveScience tudományos online oldalnak. – A viking sírokban található kardokat általában a jobb oldalon helyezik el.

Szokatlan helyen találtak rá a viking kardra Forrás: NTNU University Museum

Hozzátette: a mindennapok során egy jobbkezes harcos viszont a bal oldalán rögzíti a kardját, hogy azt jobb kézzel ki tudja húzni, amikor arra szükség van. Ez az ellentmondás, vagyis az, hogy a vikingek a test ellenkező oldalára temették a kardjaikat, mint ahonnan a fegyvereket általában viselték, arra a gondolatra vezette a régészeket, hogy

a vikingek hittek a halál utáni életben, vagyis abban, hogy az alvilág a „felső világ tükre". Ez emiatt rendkívül fontos szerepet kapott a halotti rítusok során.

A „túlvilágbeli tükrös hittel" kapcsolatos elképzelés több hiedelemben és vallásban létezik, időben és térben egyaránt.

Számos tárgyi emléket is találtak

A régészek a temetkezési halmokat és kapcsolódó viking sírokat a közép-norvégiai Vinjeøra falu közelében találták. A munkálatokat a helyszínen az E39-es autópálya bővítésének előkészítéseként végzik. Eddig körülbelül 10 sírdombra és 20 sírra bukkantak: ezek a Krisztus utáni 9. és 10. századból származó, egykori viking gazdaságban találhatók.

Az új feltárás során több tárgyi emléket is felfedeztek: egy lándzsát, baltát és egy nehézfémből készült pajzsfedelet, valamint egy feltehetően női temetéshez kapcsolódó ovális brosst, ollót és gyöngyöket.

A különleges leletet még vizsgálják a kutatók Forrás: NTNU University Museum

– magyarázta Raymond Sauvage. – A skandináv társadalomban az ősök imádata fontos része volt a vikingek mindennapi életének, és úgy gondoljuk, hogy ez tükröződhet a sírok évszázadok során történő újrafelhasználásának és egymáshoz szoros elhelyezésének a módjában. Egy temetés jó alkalom lehetett arra, hogy az elhunyt csatlakozzon az ősszellemek közösségéhez

Hangsúlyozta: a viking időkben és a kora középkorban a legtöbb harcos szabad ember volt, akik saját gazdasággal rendelkeztek.

A törvényi követelmények szerint a gazdáknak fegyvereket, baltát, pajzsot, lándzsát és kardot kellett beszerezniük.

A hamvasztott maradványok vizsgálata még folyamatban van, de remélhetőleg feltárja az egyén életkorát, nemét és a lehetséges betegségeinek a fizikai jeleit.