A lódarázs csípése nagyon fájdalmas, és komoly allergiás rohamot okozhat, különösen veszélyes, amikor fészküket védve csoportosan támadnak. Ráadásul ez a rovar nem csak csípni, hanem harapni is tud. Az őszi időszakra tervezett túrák során ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a darázsfészkekre. Mutatjuk is, hogy miért!

Ezért érdemes inkább elkerülni a csípést

Bár városi környezetben viszonylag ritkán találkozunk vele, az őszi kirándulások során azonban könnyen összefuthatunk vele. Érdemes azonban ilyenkor fokozattan odafigyelni: az európai lódarázs (Vespa crabo) a legnagyobb méretű európai darázs, amelynek nemcsak a mérete és a zaja nagyobb, mint a hétköznapi értelemben vett darázsé, hanem a veszélyességének foka is.

Nem szívesen találkoznánk egy ilyen lódarázzsalForrás: AFP/Elaine Thompson

A késő őszig aktív lódarázstól a tekintélyes méretei (a királynő akár három és fél centis is lehet), feltűnő sárga-fekete mintázata, zajos röpte és fájdalmas, komoly duzzanatot okozó szúrása miatt tartanak olyan sokan.

Nem véletlenül: csípése enyhébb esetben is bőrpírt és duzzanatot okoz, ami mellett igen erős fájdalom, kiütés és zsibbadás is jelentkezhet. Súlyosabb esetben a következő tünetekre vagy ezek valamelyikére is számítani lehet: verejtékezés, szédülés, rosszullét, hányinger, hányás, légszomj, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, hasgörcs, idegrendszeri és izomrendszeri zavar, valamint ájulásközeli állapot és eszméletvesztés. 

Így ismerhetjük el a darázsfészket

Az egyébként nem túl agresszív lódarázs leginkább a fészek környezetében lendül támadásba. A Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) szakemberei szerint érdemes ezért óvatosnak lenni az őszi időszakban is, hiszen egészen az első fagyokig aktív maradhat a kolónia.

A rovar jellemzően a fészek közelében, két-három méteres körzetében támad, távolabb kevésbé:

ezért érdemes elkerülni, amiben a fészek közelében jellemző hanghatás, a hangos zúgás is segíthet.

Így néz ki egy darázsfészek - ezt érdemes elkerülniForrás: MTI/Kovács Sándor

Rendszerint idősebb fák odvaiban, kikorhadt, üreges törzsében találhatóak kolóniáik – tájékoztatott Komlós Attila, a DDNP marketing és kommunikációs menedzsere. – Munkatársaink az idei évben igen gyakran látnak lódarázs-fészkeket az igazgatóság működési területén található erdőkben, de az egész országban találkozhatunk velük.

A fészket kezdetben a királynő építi, míg ki nem kelnek az első petékből a darazsakForrás: Flickr

Hozzátette: a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, a Jakab-hegyen található kilátóban is található egy lódarázsfészek. Mivel a meglévő tervek alapján az építmény teljes rekonstrukciója az elkövetkező hónapok során meg fog valósulni, ezért a nemzeti park munkatársai a nemrégiben történt sajnálatos eseményre reagálva az építmény belsejében található fém hágcsó alsó részét eltávolították.

Ezzel lehetetlenné tették a toronyba való feljutást, továbbá a veszélyre figyelmeztető táblát helyeztek ki az építményre.