Ez a krokodil szó szerint száz kis ivadékot vett a hátára

gaviál
Ez a hím szépszámú ivadékot vett a hátára
Vágólapra másolva!
Dhritiman Mukherjee indiai fotós különleges fotókat készített az észak-indiai National Chambal Sanctuary védett területének vizeinél: egy édesvízi gaviál várta álmosan, hogy a több mint száz ivadéka felkapaszkodjon a hátára a biztonságos átjutás érdekében.
Vágólapra másolva!

A gaviálfélék félig vízi hüllők, amelyek a krokodilfélékre hasonlítanak, azonban pofájuk hosszabb és elvékonyodott, de oldalfogai sem ülnek mederben. A többi krokodillal ellentétben ez a méretes hüllő nem tudja felemelni a földről hatalmas testét és farkát, ezért úgy tűnik, mintha mindig csak lassan cammogna.

A most lencsevégre kapott gaviál ráadásul több mint száz ivadékot szállított a hátán a folyó túlpartjára.

A gaviálok nem tudják a pofájukban szállítani az ivadékaikat Forrás: Dhritiman Mukherjee

– mondta a BBC online portálnak Patrick Campbell, a londoni Természettudományi Múzeum hüllőinek vezető kurátora. – Ám a gaviál számára a pofájuk szokatlan morfológiája azt jelenti, hogy erre nem képesek: a fiatal hüllőknek ezért az egyik szülő fejére vagy hátára kell felkapaszkodniuk ahhoz, hogy az meg tudja őket védeni az esetleges veszélyforrásoktól.

Ezek a gaviálok legfeljebb 4,5 méter hosszúak és több mint 900 kilogrammot nyomnak. A Pakisztánban, Indiában, Mianmarban és Bangladesben honos hüllőt a helyiek viccesen néha „sárfazéknak" hívják.

Ezt a nevet a hímeknél az orr hegyén kiálló szövetdomborulat miatt kapták, aminek az udvarlás során jut kiemelt szerep: a gaviálok ugyanis a speciális kinövést használják fel a hangjuk felerősítésére és buborékok fújására.

Ez a hím szépszámú ivadékot vett a hátára Forrás: Dhritiman Mukherjee

Dhritiman Mukherjee indiai fotós több héten át „járőrözött" a National Chambal Sanctuary védett területén, hogy elkészítse ezeket, az azóta a világhálót bejárt fényképeket.

A férfi szerint a képen látható hím hét vagy nyolc különböző nősténnyel párosodott, hogy aztán gondoskodhasson erről a több mint száz ivadékról.

A természetvédők úgy gondolják, hogy ez a szám több mint örvendetes hírnek minősül, hiszen a gaviálok jelenleg a kritikusan veszélyeztetett kategóráiba tartoznak. A becslések szerint mindössze 650 felnőtt példány maradt India és Nepál édesvizeiben.