Végre új otthonra talál a világ legmagányosabb elefántja

elefánt
Helyi állatvédők etetik Kaavan-t
Vágólapra másolva!
Kaavan, a világ legmagányosabb elefántja kifejezéssel illetett ormányos gyorsan az állatvédők érdeklődésének a középpontjába került, amikor májusban a hatóságok elrendelték az élőhelyét jelentő állatkert bezárását. Harmincöt évnyi egyedüllét után azonban hamarosan elhagyhatja eddigi „börtönét", és végre jobb életkörülmények várják.
Vágólapra másolva!

Martin Bauer, a globális állatjóléti szervezet, a Four Paws (magyarul Négy Mancs) szóvivője elmondta, hogy az elefánt a hétvégén orvosi engedélyt kapott arra, hogy utazhasson. Kaavan valószínűleg Kambodzsába indul, ahol társra és jobb körülményekre találhat; eddig kénytelen volt magányos életet élni egy aprócska területen.

Amir Khalil, a Four Paws képviselője és Kaavan Forrás: Saiyna Bashir/Reuters

– mondta Bauer a The Guardian online kiadásának. – Körmei berepedtek és benőttek, nyilván évek óta egy arra alkalmatlan menedékhelyen élt, aminek a padlója is többször felsértette a lábát.

Májusban a pakisztáni legfelsőbb bíróság rendelte el az állatkert bezárását, ahol szörnyű körülményeket találtak.

Az intézmény vezetőit emellett rendszeres gondatlanságnak is megvádolták.

Kaavan sorsa már ekkor felkeltette a világ érdeklődését: aktivisták tucatjai és olyan hírességek, mint például Cher amerikai énekesnő lobbiztak az áttelepítéséért.

Helyi állatvédők etetik Kaavan-t Forrás: Aamir Qureshi/AFP/Getty Images

– mutatott rá Bauer.

Elmondása szerint Iszlámábád vadgazdálkodási testülete hívta meg a Four Paws képviselőit, hogy biztonságosan szállítsák át egy másik helyre az állatkertben maradt állatokat.

Miután az orvosi vizsgálatok igazolták, hogy Kaavan elég erős a szállításhoz, a hatóságok most megteszik az első lépéseket az egyik, Kambodzsában található állatszentélybe való áthelyezésének befejezéséhez.

Kaavan orvosi vizsgálaton esett át a szállítás előtt Forrás: Anjum Naveed/AP

A szakemberek szerint azonban az állat gyógyulása még hosszú folyamat lesz, hiszen az elefánt sérülései nem csak fizikai jellegűek, hanem a magatartásában is megmutatkoznak. Kaavan még 2012-ben vesztette el a párját, és a magány mellett a rossz életkörülményekkel is meg kellett küzdenie.

A jogvédők 2016 óta lobbiznak az elefánt áthelyezéséért.

Ha kíváncsi Kaavan megmentési akciójára, akkor az erről szóló videóért kattintson a következő oldalra!