Tízmillió csillagrendszerben keresték az idegeneket, itt az eredmény

Vágólapra másolva!
Több mint tízmillió csillagrendszer átfésülése után ausztrál csillagászok arra jutottak, hogy valószínűleg rajtunk kívül nincsen értelmes élet az univerzumban - vagy legalábbis abban a formában nem létezik, ahogyan mi elképzeljük.
Vágólapra másolva!

- ez volt annak a projektnek a neve, amelynek keretében a nyugat-ausztráliai Murchison Rádiócsillagászati Obszervatórium (MWA) az égboltot vizsgálta. Olyan erős, alacsony frekvenciájú rádióhullámokat keresett, mint amiket mi is kibocsátunk itt a Földön.

Ezeket a jeleket a szaknyelv "technoszignatúrának" is nevezi, észlelésük egy miénkhez hasonló idegen civilizáció felfedezését jelentené.

A programot szervező kutatócsoport a teleszkóphálózattal a Vitorla csillagképet vizsgálta, ezen az égboltrészen 10 milliónál is több csillag található. Az eredmények ugyanakkor nem voltak túl lelkesítőek, ha meg is bújik itt valahol az értelmes élet, azt nagyon hatékonyan teszi, nyomát ugyanis nem érzékelték a szakemberek.

Az MWA teleszkóprendszer Forrás: AFP/Icrar

"Az MWA egy nagyon egyedi teleszkóp, olyan rendkívül széles látószöge van, ami lehetővé teszi csillagok millióinak egyidejű vizsgálatát" - mondta dr. Chenoa Tremblay, a perthi Ausztrál Tudományos- és Ipari Kutató Intézet (CSIRO) munkatársa. A kutató szerint 17 órán keresztül, korábban nem látott részletességgel vizsgálták a Vitorla csillagképet magába foglaló égboltrészletet.

- summázta a vizsgálat eredményeit Tremblay. A csillagászok által megfigyelt területen a tudomány jelen állása szerint 75 exobolygó létezik.

Fontos hozzátenni, hogy a vizsgált rendszerek az univerzumnak pusztán csekély részét teszik ki.

Olyan, mintha a tudósok mindössze egy úszómedencényi területet vizsgáltak volna az óceánban.

Ha földönkívülieket nem is, egy szupernóvamaradványt mindenesetre megfigyelt a kutatócsoport, akik tovább folytatják munkájukat a teleszkóprendszerrel.