Mamuttemetőre bukkantak egy új mexikóvárosi repülőtér építése közben. A mamutmaradványokat és számos más őskori állat csontjait a főváros körzetének északi részén, Zumpangóban folyó építkezésen találták.

Több mint száz ősállat, közük mamut, teve, ló, bölény, hal, madár, antilop és rágcsáló maradványait találtuk meg" - mondta el az AFP-nek az ásatást vezető Jesus Cantoralt. A maradványok a terület 194 pontjáról kerültek elő. Az első csontokat tavaly októberben találták meg, amikor az új repülőtér üzemanyagtermináljának helyét ásták ki.

Zömmel 10-25 ezer évvel ezelőtt éltek azok az őslények, amelyek maradványai előkerültek. A mamutcsontok feltárása rendkívüli alapossággal és óvatossággal folyt, nehogy egy esetleges másik faj maradványai sérüljenek a kiemeléskor. A tudósok úgy vélik, a helyszínen egykor egy tó lehetett, amely odavonzotta az állatokat. Az őslények feltehetően egy hirtelen áradás áldozatai lettek, megfulladtak.

Araceli Yanez régész szerint minden adott volt a mamutok számára a környéken, hogy hosszú ideig ott élhessenek. A tó környezete azonban télen mocsarassá válhatott, az óriási testű mamutok beleragadhattak a sárba, és éhen haltak - magyarázta a kutató.

A tó és környéke viszont kitűnő állapotban megőrizte maradványaikat is. Mexikóban korábban is találtak őslénymaradványokat, köztük mamutcsontvázakat. 1970-ben Mexikóvárosban bukkantak rá egy mamutcsontvázra egy aluljáró építése közben, 2012-ben pedig egy szennyvíztisztító telep építése közben, a főváros közelében találták meg mamutok és más jégkorszakbeli állatok csontjait. Tavaly Tultepecben, a készülő új repülőtér mellett ásták ki 14 mamut csontjait.

A mamuttemetőből előkerült csontvázakat a tervek szerint az elkészült repülőtéren állítják majd ki.
Az új légikikötőn több ezer munkás dolgozik, Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök ígérete szerint 2022 márciusában adják át.

(MTI/AFP)