A macskákkal ellentétben a kutyák hozzánk hasonlóan igen vonzónak tartják a csokoládé fogyasztását. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gazdáknak a kedvencük kedvükre kell tenni. Bár a sötét csemege sok esetben eufórikus örömet okozhat, mégis könnyen mérgező lehet a kutyák számára. A legfrissebb kutatások ezt a kérdéskört járták körül.

Miért lehet veszélyes a csokoládé a kutyákra nézve?

A kutyákra nézve az étcsokoládéban és a kakaóban található számos kémiai vegyület közül a teobromin a legveszélyesebb. A korábban xantheose néven ismert teobromin egy keserű alkaloid vegyület, amely enyhe stimulánsként hat az emberi testre. Olyan közismert „testvérei" vannak, mint a kávébabban fellelhető koffein, vagy a teacserje levelében található teofillin.

Finom, de veszélyes?Forrás: pexels.com

A teobromin fogyasztása általában pozitív hatásokkal jár, például csökkenti a vérnyomást, fokozza a fókuszt és a koncentráció képességet, valamint emeli a hangulatot. Ez az alkaloid olyan előnyös hatással is bír, hogy a szervezetbe kerülve tágítja a vérerek falát, ezáltal pedig csökkenti a vérnyomást. Legalábbis az embereknél.

A kutyáknál ugyanez a teobromin, mint a koffein közeli rokona, emeli a pulzusszámot, és úgymond túlstimulálhatja az idegrendszert.

A kutyákban ugyanis az úgynevezett felezési ideje igen hosszú, több mint 17,5 óra. Az ilyen lassú felszívódás alatt a teobromin már károsíthatja a központi idegrendszer és a vesék működését.

A kutyák számára a csokoládé halálos méreggé válhatForrás: Flickr / hannah k

Mivel a kutyák nem tudják az emberekhez hasonlóan lebontani vagy metabolizálni a teobromint, ezért ez a vegyület egy bizonyos küszöbérték felett, a testtömegüktől függően mérgezővé válik a négylábú társaink számára – írja a ZME Science online tudományos lap a téma legfrissebb kutatási eredményeit vázolva.

Hogy ez mit jelent? A csokoládé toxicitásának enyhe tünetei akkor jelentkeznek, amikor a kutya testtömeg-kilogrammonként körülbelül 20 milligramm teobromint fogyaszt. A szívtünetek mintegy 40-50 milligrammnál, a veszélyes rohamok pedig a 60 milligrammnál nagyobb dózisoknál mutatkoznak meg.

Ez megmagyarázza azt is, hogy ugyanakkora mennyiségű csokoládé elfogyasztása után miért érzi magát rosszabbul egy chihuahua, mint egy például egy nála jóval nagyobb testtömegű dog.

Beszédesek a számok is

A kutyákra nézve általában a sötétebb, minél nagyobb kakaótartalommal bíró csokoládéfajták a legveszélyesebbek, mert ezek tartalmazzák a legnagyobb mértékű teobromint.

A csokoládé a szervezetbe kerülve tágítja a vérerek falát, ezáltal pedig csökkenti a vérnyomást – legalábbis az embereknélForrás: shutterstock.vom

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatalának (USDA) tápanyag-adatbázisa szerint a különféle csokoládé, illetve kakaótermékek 100 grammban ennyi teobromint tartalmaznak:

 • Cukrozatlan kakaópor: 2634 mg;
 • Sütőcsokoládé (cukrozatlan): 1297 mg;
 • Étcsokoládé (70% kakaó): 802 mg;
 • Mars, Twix (ikerrúd): 39,9 mg;
 • Fehér csokoládé: 0 mg;

A szakemberek szerint alapvető szabály, hogy a csokoládémérgezés a kutyákon általában 3,5 gramm étcsokoládé vagy 14 gramm tejcsokoládé elfogyasztása után jelentkezik, kilogrammonként levetítve.

A csokoládémérgezés alapvető jelei

A csokoládémérgezés a kutyák esetében elsősorban a szívet, a központi idegrendszert és a vesét érinti. A kutatók szerint miután a házikedvencünk túl sok csokoládét fogyasztott, a teobromintoxicitás tünetei általában 6–12 órán belül jelentkeznek és akár 72 órán át is eltarthatnak.

Nagyon szereti, mégsem ajánlott a csokoládé a kutyánakForrás: Pinterest

Ezek a tünetek az állatorvosok szerint leginkább a következők lehetnek:

 • hányás,
 • hasmenés,
 • nyugtalanság,
 • fokozott vizelés,
 • remegés,
 • megemelkedett vagy rendellenes pulzus,
 • rohamok,
 • és szélsőséges esetekben összeomlás és halál.

Ezek után jogosan merül fel a felelős gazdákban a kérdés: tényleg elpusztulhat a négylábú kedvencük egy kis csokoládé miatt? A szakemberek szerint a rövid válasz: igen. Jó hír azonban, hogy a csokoládémérgezés miatt kifejezetten ritka a haláleset a nyilvántartásba vett kutyák körében. Az Amerikai Állatorvosi Mérgek Információs Szolgálata szerint az adatbázisukban rögzített, 1000 kutyacsokoládé-toxicitási esetből csak öt kutya pusztult el.

Mi a teendő, ha a kutya mégis csokoládét evett?

Ha mégis rajtakapjuk a kutyánkat, hogy elcsent egy kis csokoládét vagy csak gyanítjuk, hogy ez megtörtént, akkor a legjobb, ha azonnal felhívjuk az állatorvosunkat és tanácsot kérünk a további teendőkhöz.

Bármennyire is szeretné, a kutyát érdemes eltiltani a csokoládétólForrás: Pexels

A kutya mérete és fajtája, valamint a bevitt csokoládé mennyisége alapján a szakember javasolhatja például az eb megfigyelését a mérgezéses tünetek felkutatásának céljából, vagy akár meg is kérheti a gazdát, hogy azonnal vigye be kedvencét az állatklinikára. Itt a négylábú háziállat kaphat hányást elősegítő szereket vagy éppen aktív szenet, amely azelőtt elősegíti a méreganyagok kiürítését a testből, mielőtt azok felszívódnának a véráramba.

Emellett a leginkább mérgezésgyanús esetekben az állatorvos gyógyszereket vagy intravénás folyadékokat is beadhat a további kezelés biztosítása érdekében.

Ezért tartsuk távol a csokoládét a kutyáktól

Nincs okunk azt hinni, hogy a csokoládé kevésbé ízletes a kutyák, mint az emberek számára. Sajnos azonban számos kutyatulajdonos nem is tud arról, hogy ez az általa imádott csokoládé milyen mértékben mérgezheti meg a kedvencét, és jóhiszeműen kínál az ebnek kisebb-nagyobb csokoládéfalatokat csemegeként. Kisebb mennyiségű csokoládé elfogyasztása általában nem jelent komoly problémát a nagyméretű kutyafajták számára, ám a kisebb ebeknek a teobromin-mérgezés komoly szenvedést ígér.Ezek az állatok a leginkább szélsőséges esetekben akár el is pusztulhatnak. A szakemberek szerint tehát ha tisztában vagyunk azzal, hogy a csokoládé könnyen megmérgezheti a kedvencünket, akkor nincs mentségünk arra, hogy ha mégsem zárjuk el azt előlük.

Hiába is vágyakozik, tudjunk nemet mondaniForrás: Pinterest

Minden csokoládéterméket célszerű magas polcon tartani, lehetőleg egy zárt ajtós kamrában – magyarázták a tudósok a ZME Science tudományos portálnak. – Ne kínáljuk a kutyánkat csokoládé csemegével akkor sem, ha a háziállat könyörög érte; és ezt ne hagyjuk a hozzánk érkező vendégeknek és a gyereknek sem.

A legtöbb csokoládémérgezés a kutyáknál olyan nagy ünnepek körül következik be, mint a karácsony, a húsvét vagy épp a Valentin-nap, ezért a szakemberek ezekben az esetekben fokozott körültekintésre intik a gazdákat.