A koronavírus-járvány kitörése óta első ízben indult kutatócsoport az új-zélandi Christchurchből a Déli-sarkra hétfőn, a tudósoknak azonban az amerikai McMurdo kutatóállomásra érkezve két hétig szájmaszkot kell majd viselniük.

Csaknem hat hetet töltöttek előzetes karanténban

A szakembereknek indulásukat megelőzően csaknem hat hetet kellett karanténban tölteniük. Erős viharok miatt ugyanis az amerikai légierő repülőgépének augusztusban tervezett indulását ismételten el kellett halasztani, így a mintegy százfős kutatócsoport eredetileg kéthetes elkülönítése elhúzódott.

Antarktiszi éjszakaForrás: Kenrick Turner/Kenrick Turner

A kutatóknak megérkezésüket követően két héten át kell szájmaszkot viselniük.

A szigorú óvintézkedésnek jó oka van, hiszen a Déli-sark az egyetlen kontinens, ahová eddig nem jutott el a koronavírus.

450 fognak a kutatóállomáson dolgozni

"Ezt nagyon komolyan vesszük, hogy biztosra menjünk, semmi se történjen" - idézte az új-zélandi TVNZ televízió Tony Germant, az amerikai-új-zélandi Déli-sark-program szóvivőjét.

Antarktiszi táj. Ez az egyetlen kontinens, ahová még nem jutott el a koronavírusForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ozge Elif Kizil

Mint mondta, a Déli-sarkon szeptembertől márciusig tartó nyári időszakban a kutatási programokat is minimálisra csökkentették a pandémia miatt.

Egy déli-sarki kutatóállomás (a kép illusztráció)Forrás: BAS

A McMurdo kutatóállomáson várhatóan legfeljebb 450-en fognak dolgozni,

ami a rendes létszám egyharmada. German szerint a csoport főleg karbantartási munkálatokat fog végezni, és felkészíti az állomást a jövő évre.

(Forrás: MTI/dpa)