Pár napja felkavaró videót tett közzé egy Reddit felhasználó. Egy Dél-Amerikában honos madárpók éppen „könnyű reggelijét" fogyasztja: egy nála is nagyobb énekesmadarat.

A videót publikáló felhasználó úgy vélte, hogy a földkerekség legnagyobb pókja, a 12 cm-es testű góliát madárpók (Theraphosa blondi) lehet a felvételen, de Jason Dunlop, a német Leibniz Evolúciós és Biodiverzitási Kutatóintézet pókszakértője szerint egy hasonló nagyságú közönséges madárpók (Avicularia avicularia) zsákmányol egy indián ökörszemet.

A madárpókpk vagy tarantulák – nevükkel ellentétben – viszonylag ritkán zsákmányolnak madarakat. Elnevezésük onnan ered, hogy a neves német természettudós, Maria Sybilla Merian 1705-ben megjelent Metamorphosis Insectorum Surinamensium című könyvében szerepel egy illusztráció egy kolibrit fogyasztó közönséges madárpókról.

Fiatal közönséges madárpók egy fatörzsönForrás: Biosphoto via AFP/© Jean-Yves Grospas / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Jean-Yves Grospas

Dunlop úgy gondolja, hogy a madárpókok minden ehető dolgot megesznek, amely a szemük elé kerül, és el tudják fogni. Mivel hatalmas, mérget tartalmazó csáprágójukkal rágni nem tudnak, ezért emésztőnedvet bocsátanak ki a zsákmányra és az elfolyósodott élelmet szívják fel.

A videón szereplő pók sem „falja fel" a madarat, hanem nagy valószínűséggel csak az agyát cseppfolyósítja (ez a legtáplálóbb rész), és az eszi meg, a többit otthagyja.

Ha elég erős idegzetűnek érzi magát, kattintson a következő oldalra, ahol megnézheti a felkavaró videót!