Megdermedtek, mikor meglátták, milyen szörnyűséget csinál a madárpók

madárpók Young Pinktoe tarantula on a trunk - French Guiana ALONE AMAZONIAN FOREST Amazonian forests America Arachnid Arachnid spider Arachnid spiders Arachnida sp Arachnids Babies BABY Bark Barks CAMOUFLAGE Camouflages Chelicerata sp
Fiatal közönséges madárpók egy fatörzsön
Vágólapra másolva!
Pár napja felkavaró videót tett közzé egy Reddit felhasználó. Egy Dél-Amerikában honos madárpók éppen „könnyű reggelijét" fogyasztja: egy nála is nagyobb énekesmadarat.
Vágólapra másolva!

A videót publikáló felhasználó úgy vélte, hogy a földkerekség legnagyobb pókja, a 12 cm-es testű góliát madárpók (Theraphosa blondi) lehet a felvételen, de Jason Dunlop, a német Leibniz Evolúciós és Biodiverzitási Kutatóintézet pókszakértője szerint egy hasonló nagyságú közönséges madárpók (Avicularia avicularia) zsákmányol egy indián ökörszemet.

A madárpókpk vagy tarantulák – nevükkel ellentétben – viszonylag ritkán zsákmányolnak madarakat. Elnevezésük onnan ered, hogy a neves német természettudós, Maria Sybilla Merian 1705-ben megjelent Metamorphosis Insectorum Surinamensium című könyvében szerepel egy illusztráció egy kolibrit fogyasztó közönséges madárpókról.

Fiatal közönséges madárpók egy fatörzsön Forrás: Biosphoto via AFP/© Jean-Yves Grospas / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Jean-Yves Grospas

Dunlop úgy gondolja, hogy a madárpókok minden ehető dolgot megesznek, amely a szemük elé kerül, és el tudják fogni. Mivel hatalmas, mérget tartalmazó csáprágójukkal rágni nem tudnak, ezért emésztőnedvet bocsátanak ki a zsákmányra és az elfolyósodott élelmet szívják fel.

A videón szereplő pók sem „falja fel" a madarat, hanem nagy valószínűséggel csak az agyát cseppfolyósítja (ez a legtáplálóbb rész), és az eszi meg, a többit otthagyja.

Ha elég erős idegzetűnek érzi magát, kattintson a következő oldalra, ahol megnézheti a felkavaró videót!