Észak-Ausztrália egy zavaros, krokodiloktól hemzsegő folyójából próbálnak kiterelni a hatóságok legkevesebb egy hosszúszárnyú bálnát, hogy az eltévedt állat folytathassa éves vándorútját az Antarktisz felé.


Ilyet még sohasem tapasztaltak

Az Északi terület világörökségi helyszínek közé tartozó Kakadu Nemzeti Parkot érintő Keleti Aligátor Folyóban ezelőtt még sosem észleltek bálnákat,

és egyelőre nincs rá magyarázat,

hogy a nagytestű tengeri emlősök közül legalább három miért kalandozott el ilyen messzire a szárazföld belsejébe.

A Kakadu Nemzeti Park páratlan természeti értékei miatt  világörökségi helyszínnek számítForrás: Thinkstock

Jason Fowler ökológus vette észre a három hosszúszárnyú bálnát (Megaptera novaeangliae) szeptember 2-án, amikor a barátaival vitorlázott a folyó szájától több mint 20 kilométernyire.

Hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) a borjával ( a kép illusztráció)Forrás: Biosphoto/Gabriel Barathieu / Biosphoto/Gabriel Barathieu

"A víz rettentő zavaros. A látótávolság nulla. Tehát csak akkor látni a bálnákat, ha éppen a víz felszínén vannak" - mondta hétfőn Fowler, aki szerint két felnőtt és egy fiatalabb példány rekedhetett a folyóban, mindegyik nagyjából 10-12 méter hosszú.

Megtévesztő a folyó neve, mert Ausztráliában nem élnek aligátorok

Az ökológus szerint a nyugat-ausztráliai hosszúszárnyúbálna-populáció hatalmasra duzzadt, ami igazi környezetvédelmi sikertörténet.

"Olyan nagyszámú hosszúszárnyú bálna indul most útnak Nyugat-Ausztrália állam partjai felé, hogy az állatok új helyeken bukkannak fel."

A bordás krokodil Ausztrália legnagyobb testű ragadozó hüllőjeForrás: Wikimedia Commons

"Az viszont hihetetlenül fura, hogy egy zavaros, krokodilokkal teli sekély folyóban kötnek ki, ilyenről még nem hallottunk" - jegyezte meg Fowler. A folyó neve ellenére Ausztráliában nincsenek aligátorok.

A folyót az európai felfedezők nevezték el így a benne lévő sok krokodil miatt,

amelyeket nem tudták megkülönböztetni az aligátoroktól.

Valószínű, hogy a bálnákat megvédi a méretük

Az Északi terület kormányának bálnákkal és delfinekkel foglalkozó szakértője, Carol Palmer szerint a hétvégén még legalább egy bálna volt a folyóban. A hatóságok egyebek között felvett bálnahangokkal próbálták rábírni az állatokat a folyó elhagyására.

Ausztráliában  szinte tökéletesen helyreállt a hosszúszárnyú bálnák populációja ( a kép illusztrációForrás: UWPhotog/iStock

Palmer szerint a krokodilok nincsenek hozzászokva egy hosszúszárnyú bálna látványához,

és az állat mérete miatt valószínűleg nem fognak "kötözködni" vele. Fowler szerint a bálna vagy bálnák valószínűleg belefáradnak, hogy az erős árral szemben úszva ugyanazon a helyen maradjanak a folyóban.

(Forrás: MTI/AP)