Azt hihetnénk, hogy a tengereket a cápák tartják rettegésben. Pedig nem így van, léteznek náluk sokkal félelmetesebb ragadozók is. Ezek a kardszárnyú delfinek, amiktől még a nagy fehérek is joggal tartanak.

Kutatók azt találták, hogy a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) kevesebb zsákmányt tudnak elejteni, ha orkák (Orcinus orca) bukkannak fel a környéken.

Ha kardszárnyú delfinekkel találkoznak, a fehér cápák inkább otthagyják vadászterületüket, és legalább egy évig nem is térnek vissza, még abban az esetben sem, ha az orkák idő előtt távoznak" – magyarázta a Monterey Bay Aquarium kutatója, Salvador Jorgensen.

A szakértők a cápák GPS-jeladóinak adatait, valamint a prédának számító fókák populációinak változásait tanulmányozták, így jutottak a fenti következtetésre. A cápák akkor is menekülőre fogják a dolgot, ha az orkák csupán rövid ideig (kevesebb mint egy óráig) tartózkodnak a közelben.

A kardszárnyú delfinek meglepően könnyen le tudják vadászni a fehér cápákat, erre az utóbbi időben több példa is volt. Az egyik Farallon-szigeteknél partra vetődött példánnyal például bizonyítottan orka végzett. A cápa mája hiányzott, ami nem meglepő, a kardszárnyú delfinek elsősorban erre a szervre pályáznak, mivel tele van vitaminokkal. Egyelőre nem tudni, hogy az elkerülő magatartás egy ösztönös vagy tanult viselkedési forma a cápáknál.

Forrás: Hennie Otto/Marine Dynamics/Dyer Island Conservation Trust

Az eredményeket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban közölték.