Nyolcvan nap alatt jutottak fel a Holdra

astronomy nature TOPSHOTS Horizontal MOON FULL MOON ILLUSTRATION
The supermoon rises over Santiago, on April 7, 2020. - A supermoon occurs when the moon reaches its closest position to the Earth, known as the perigee, making the satellite appear bigger and brighter than usual. (Photo by Martin BERNETTI / AFP)
Vágólapra másolva!
Két hónap alatt teljesült a Pécsi Tudományegyetem (PTE) MOON BIKE 2020 közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító virtuális közösséget formáló projektje: a nemzetközi mezőny túl is szárnyalta az eredetileg kitűzött, 384 400 kilométeres célt - tájékoztatta az oktatási intézmény szerkesztőségünket. 
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem „MOON BIKE 2020" címmel kerékpáros kihívást indított június 26-án. A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító virtuális közösséget formáló projekt lényege az volt, biciklivel eljutni a Holdra 80 nap alatt, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 kilométert.

80 nap alatt összesen 937 531,72 km-t tekertek Forrás: PTE/Csortos Szabolcs

– tájékoztatott Kottász Gergő, a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense. – Megpihentek, és a több mint hatszáz lelkes kerékpáros visszaindult a Földre.

Szeptember 13-ig, 80 nap alatt összesen 937 531,72 kilométert tekertek, azaz az eredeti kihívást duplán teljesítették, sőt, örömükben még négyszer a Földet is körbetekerték.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE), mint Zöld Egyetem kiemelt célja a programmal a tömegközlekedésnél a pandémiás helyzetben jóval biztonságosabb, környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt.

Ha a Föld-Hold-Föld távolságot közepes benzines, 1700-2000 köbcentiméteres autóval tettük volna meg, akkor a CO2-t kibocsátás 233,7 tonna lett volna - informált az intézmény.

Ha a Föld-Hold-Föld távolságot közepes benzines autóval tettük volna meg, akkor a CO2-t kibocsátás 233,7 tonna lett volna Forrás: AFP/Martin Bernetti

A PTE tájékoztatása szerint a Hold biciklivel történő jelképes elérése és a visszatérés támogatta a hazai mérséklési törekvéseket.

A program végére 233,7 tonna széndioxidkibocsátás-megtakarítás realizálódott. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 3400 darab, 50 éves fa egy teljes vegetációs időszakban megkötött CO2 tömegével egyenlő.

A kihívás híre az Amerikai Egyesült Államoktól Indián át Ausztráliáig terjedt.

Külföldi egyetemek közül a denveri, orleans-i, a bécsi, az újvidéki, a zágrábi, a pulai, a kárpátaljai, a vukovari és a brno-i. Külföldön élő magyarok csoportjai Amerikából, Hollandiából, Dél-Tirolból, Erdélyből.