Az elmúlt hónapok erőfeszítései ellenére nem sikerült felduzzasztani az Új-Zélandon honos üregi lile populációját az országhoz tartozó egyik szigeten, ami a szakemberek szerint jól demonstrálja, hogy milyen összetett dolog egy veszélyeztetett faj védelme.

A csendes-óceáni szigetország környezetvédelmi minisztériumának szerdai közleménye szerint február és augusztus között 34 fiatal üregi lilét telepítettek be az Északi-szigettől délnyugatra lévő, ragadozóktól mentes Mana-szigetre.

A szabadon engedésüket követően azonban a madarak visszarepültek az Északi-szigetre, Wellington közelébe, ahol egyebek között macskák, patkányok és menyétek áldozatai lettek.

Néhányat közülük aztán sikerült újra befogni és visszavinni a Mana-szigetre, immár adóvevővel felszerelve.

Új-zélandi lileForrás: Biosphoto via AFP/© Franck Gueffier / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Franck Gueffier

A minisztérium szerint azonban mostanra egyetlen példány sem maradt a betelepített madarakból és az üregi lilék Mana-szigeti populációját is csak két egyed alkotja.

Mostanra kiderült, hogy néhány kevésbé szerencsés társukkal egy új-zélandi sólyom végzett, amely megvetette a lábát a szigeten.

Augusztusban egy önkéntes még szabadon engedett három madarat a szigeten. Kettővel alig 24 óra alatt végzett egy sólyom, a harmadikat átszállították egy vadvédelmi központba és jelenleg még egy "túlélő" kimenekítésén dolgoznak.

Dave Houston, a maori nyelven tuuturuatuként ismert madár megóvásáért küzdő csoport vezetője szerint a mostani helyzet jól demonstrálja, hogy milyen összetett dolog egy veszélyeztetett faj védelme, különösen egy olyané, amelynek ilyen kicsi a populációja és amely ennyire egyedi természetes élőhelyet igényel.