A Christie's aukciósház október 6-ra árverést szervez egy különleges természettudományi érték eladására. Képletesen szólva, kalapács alá kerül Stan, a világ egyik legnagyobb, majdnem teljes épségben fennmaradt T-rex csontváza.

A körülbelül 67 millió éves ősi lelet 1987-ben került elő Dél-Dakotában. Egy amatőr paleontológus, Stan Sacrison találta meg, ám az egykori zsarnokgyík maradványait - számos csontot - néhány tudós először tévesen Triceratopsként azonosította. Ezért a csontok először nem váltottak ki különösebb érdeklődést, egészen addig, amíg 1992-ben a megtalálójuk meg nem mutatta azokat a Black Hill Intézet munkatársainak - idézi fel a lelet előtörténetét James Hyslop, az aukciósház természettudományokkal foglalkozó divízójának vezetője.

Képünk illusztráció!Forrás: wikimedia.org

Az intézet munkatársai elég gyorsan felmérték, hogy igazán különleges dolgot tartanak a kezükben. Megállapították, hogy a megtalálója utána Stan-nek nevezett maradványok egy Tyrannosaurus rexé voltak. Kutatást indítottak a további csontok után, végül összesen 188-at találtak meg az egykori dinoszaurusz nagyjából 300 csontjából. Ezzel Stan az egyik legteljesebb az eddig előkerült zsarnokgyík-maradványok közül.

Stan csontvázként nagyjából 12 méter hosszú és közel 4 méter magas, így az egyik legnagyobb T-rex csontváz is azok között, amiket mostanáig kiástak.

A tudósok a leletet alaposan megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy Stan valószínűleg nyaktörést szenvedett, de túlélte, és törött csigolyákkal tengette élete hátralévő részét. 

Napjainkban a legtöbb T-rex csontváz múzeumokban és magángyűjteményekben látható. A Christie's azt közölte, hogy Stanre magángyűjtők és intézmények egyaránt licitálhatnak.

null

null

A várt leütési árat nem közölte a cég, csak annyit mondtak, saját becslésük szerint a hatalmas csontváz értéke 6 és 8 millió dollár (1,8 milliárd - 2,4 milliárd forint) között van.

Az aukciósház a napokban állította ki Stant Manhattan-ben, New Yorkban, és október közepéig lesz látható a nyilvánosság számára is, a járvány miatti távolságtartási szabályok betartásával - írja a Reuters.