A műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta másodszor zsugorodott négymillió négyzetkilométernél kisebbre idén nyáron az északi-sarki tengeri jég kiterjedése.

A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) csütörtöki közlése szerint szeptember közepén 3,8 millió négyzetkilométernyi volt a tengeri jég területe.

A legkisebb tengerijég-kiterjedést a térségben 2012-ben mérték, akkor 3,27 millió négyzetkilométernyi volt.

A német intézet szerint több oka van a nagy mértékű zsugorodásnak: idén különösen magas volt a levegő és a víz hőmérséklete a északi féltekén, még a sarkvidéki térségekben is.

Az északi-sarki jégtakaró zsugorodása egyelőre még feltartózhatatlan folyamatnak tűnikForrás: Wikimedia Commons

A kutatók emlékeztettek arra, hogy májusban és júniusban szokatlan, kiterjedt meleglevegőcella ült rá a Szibéria északi-sarki partvidékére, ahol a hőmérséklet hat Celsius-fokkal volt melegebb a hosszú távú átlagos középhőmérsékletnél. A tengervíz is jóval melegebb volt az Északi-sark környékén.

További tényező volt a szelek és a hullámzás viszonya Oroszország északi parvidékén az elmúlt télen, ami miatt feltűnően kevés új jégmező keletkezett, amelyek aztán tavasszal gyorsan szétszakadtak. Ezért a tengeri jég nagy mértékű nyári zsugorodása már meg sem lepte a kutatókat - hangsúlyozta az AWI.

Az intézet kutatói minden évben elkészítik műholdfelvételek alapján az északi-sarki tengeri jég nyári kiterjedésének a becslését. Szeptembertől a térségében csökkeni kezd a hőmérséklet, az Északi-sarkon ismét nulla Celsius-fok alá süllyed és a tengeri jég ismét hízni kezd.