Megkóstolná? Mókus sör, hangya gin és ürülék bor

alkohol
A kiállítás egyik furcsa tétele ez a kitömött mókusba töltött ital
Vágólapra másolva!
Hangyákkal főzött gin, ürülékből készült bor, izlandi juhok füstölt trágyájával ízesített bálnahere sör. A most felsorolt italsor pont úgy hangzik, mint egy borzalmas rémálom, ám valójában egy új kiállítás része, amit a svédországi Malmöben nyitottak meg a napokban.
Vágólapra másolva!

Nehezen kóstolunk meg kellemetlen ízű italokat

A múzeum már régóta a sajátos, kulináris bemutatóiról híres. Legutóbb például a szardíniai férges sajtot, az izlandi fermentált cápahúst és a perui békaturmixot kínálták a bátor látogatóknak. A legújabb kiállítás szeptember 5-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

A kiállítás egyik furcsa tétele ez a kitömött mókusba töltött ital Forrás: Courtesy of Disgusting Food Museum

– mondta Andreas Ahrens, az Undorító Élelmiszer Múzeum igazgatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Néhány kiállított ital különböző típusú, házi készítésű alkoholokat mutat be évezredekre visszamenőleg, míg mások kísérleti jellegűek, amelyeket a helyi sörfőzők készítettek.

A tárlat egyik csúcspontja egy skót sör, amely a legerősebb nedű a világon, megdöbbentően magas, 55 térfogatszázalék alkohollal.

A kiugróan magas alkoholtartalom azonban nem a legfurcsább eleme: a mámorral kecsegtető italt egy kitömött mókusban szolgálják fel.

Ahrens szerint az embereket lenyűgözi, amikor megpróbálják arra kényszeríteni magukat, hogy legyőzzék a furcsa, például az intenzíven keserű, csípős vagy más módon kellemetlen ízű alkoholok iránti ellenszenvüket.

Ez a kiállítás kitűnő lehetőséget jelent arra, hogy megismerjük, hogy mit, miért iszunk és hogyan kezdtünk el furcsa kapcsolatot ápolni a szeszes italokkal.

Különös tételeket is bemutatnak

Az undort régóta egyetemes emberi érzelemnek tekintik, és bár ez univerzális lehet, ám a vélemények a szokásoktól, a kultúrától és a személyes ízléstől függően változhatnak.

Ez a gin 62 darab erdei vörös hangyát (Formica rufa) tartalmaz Forrás: Courtesy of Disgusting Food Museum

– mutatott rá Andreas Ahrens. – Mi arra buzdítjuk a látogatókat, hogy fedezzék fel az ételek és italok világát, és vitassák meg egymással az elképzeléseiket arról, hogy szerintük mi fogyasztható és mi nem.

Hozzátette: a tárlaton bemutatott alkoholokat valahol a világon ihatónak minősítették, még akkor is, ha másokat taszít az ízük, a szaguk vagy az elkészítésének a háttere.

Itt van például a Ttongsul nevű rizsbor, amelyet egykor Dél-Koreában gyógyszerként használtak és erjesztett emberi ürülékkel főzték.

Ahrens szerint a gondolat önmagában is elég ahhoz, hogy a legtöbb ember öklendezni tudjon. A kiállítás egy másik tétele a bálna heréből készült sör.

– magyarázta Dagbjartur Arilíusson sörgyár tulajdonosa. – Nagyon sok energiát fektettünk ennek a gyártásába, ami egy egyedülállóan hosszú folyamat volt.

Az emberek gyakran irtóznak a furcsa alkoholos italoktól Forrás: pexels.com

A tárlat szintén különös kiállítási darabja a hangya gin: minden palack körülbelül 62 darab erdei vörös hangyát (Formica rufa) tartalmaz, amivel ez a világ első, rovarokkal főzött ginje a gyártó Cambridge Distillery szerint, amely állítja, hogy a hangyák „éles citrusjegyeket" kölcsönöznek az italnak.

A látogatók azonban csak megnézhetik és nem kóstolhatják meg a kiállításon bemutatott alkoholos italokat.