Rejtélyes okok állnak az amerikai tömeges madárpusztulás mögött

fecske
Partifecske (Riparia riparia)
Vágólapra másolva!
A vándormadarak hirtelen és soha nem látott tömeges pusztulását tapasztalják több amerikai államban, amely több száz állat titokzatos haláláért felelős. Az elmúlt hetekben a biológusok és az ornitológusok döbbenten és kétségbeesve figyelték az eseményeket: rájöttek, hogy nem elszigetelt esetekről van szó.
Vágólapra másolva!

Több államban is tetemeket fedeztek fel

A jelek szerint a rejtélyes madárpusztulás augusztus végén kezdődött, amikor az új-mexikói White Sands-ben nagyszámú elhullott állatot fedeztek fel, majd hasonló események következtek Doña Ana megyében, Jemez Pueblóban, Roswellben, Socorróban és másutt. Ezután szokatlan tetemfelfedezésekről számoltak be Arizonában, Colorado államban és Texasban is.

Partifecske (Riparia riparia) Forrás: Flickr/escribirconlacabeza

Az érintett fajok közé tartoznak többek között a fecskék, a királygébicsfélék, a légykapók és a poszátafélék.

– mondta Martha Desmond, a New Mexico State University (NMSU) madárinfektológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Allison Salas, az NMSU madárökológusa szerint egyelőre nagyon kevés adat áll a rendelkezésükre, ám azt gyanítják, hogy a nyugati parti tűzesetek a múlt héten tapasztalt helyi hidegfronttal együtt változtatták meg a vándormadarak migrációs mintázatát. A tudósok egyelőre úgy látják, hogy csak a vándorfajok érintettek, a helyi fajok nem.

A füst és a hidegfront is hatással volt rájuk

A jelentések alapján az érintett vándormadaraknál igen furcsa viselkedést tapasztaltak a pusztulásuk előtt: több időt töltöttek a földön, mint a levegőben és általában véve kábultnak, álmosnak és letargikusnak tűntek. A megváltozott viselkedési minták mellett az érintett madarak „valahogy másképp néznek ki".

Rejtélyes okok állnak a madárpusztulás mögött Forrás: Allison Salas/Twitter

– mutatott rá Salas. – Nincsenek zsírtartalékaik és alig van izomtömegük; szinte olyanok, mintha addig repültek volna, amíg már képtelenek voltak tovább haladni.

Bár a kutatók még nem tudják biztosan, hogy a környezeti tényezők hogyan befolyásolhatták a vonuló madarak viselkedését, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy a hidegfront kényszeríthette őket arra, hogy siettessék a déli vándorlásukat.

– magyarázta Martha Desmond.

A szakemberek szerint az időjárás és a pusztító tűzesetek miatt a madarak korábban indultak, még mielőtt még készen álltak volna egy ilyen hosszú utazásra. Bár az még nem ismert, hogy a füst milyen szerepet játszott ebben, de arra kényszeríthette a madarakat, hogy

változtassák meg a vándorlási útvonalukat, ami önmagában is kimeríthette őket.

Ráadásul a füst is károsíthatta az állatok érzékeny tüdejét.