1940 kora őszén már javában tombolt az atlanti csata. Az európai kontinens nagyobb részét leigázó náci Németországgal szemben 1940 szeptemberében egyedül csak Anglia vette fel a harcot. A szigetország ellen augusztusban elindított nagy német bombázóoffenzíva, valamint az Atlanti-óceánon dúló tengeralattjáró háború végveszéllyel fenyegette Nagy Britanniát. A londoni háborús kabinet ebben a nyomasztó helyzetben az emberek hangulatának jjavítása céljából hozzájárult ahhoz, hogy a brit fővárost érő súlyos német bombatámadások elől minél több gyereket evakuáljanak a tengerentúlra, Kanadába, illetve az Egyesült Államokba. A gyerekeket a szigetország számára a létfontosságú utánpótlást szállító hadi konvojokkal akarták az óceánon túlra menteni, ami tragikus ötletnek bizonyult, egy német tengeralattáró elsüllyesztette a gyerekeket szállító egyik hajót. A második világháború után a német parancsnok ellen háborús bűncselekmény miatt pert indítottak, de felmentették, nem tudták bizonyítani, hogy tudott arról: gyerekek vannak a hajón.

Rossz jelnek tartották a tizenharmadikai indulást

A kanadai Qébecbe tartó OB-213 jelű konvoj több napig tartó készülődés után 1940. szeptember 13-án szedte fel a horgonyt Liverpool kikötőjében. A konvoj 19 egységből állt, amelynek a Royal Navy, a brit királyi haditengerészet kötelékébe besorozott City of Benares gőzös volt a zászlóshajója, E. J. G. Mackinnona ellentengernagy parancsnoksága alatt.

A City of Benares személyszállító gőzös a háború kitörése előtt Nagy Britannia és India között teljesített utas illetve áruforgalmatForrás: Wikimedia Commons

A konvoj legénysége nyomott hangulatban volt az indulás  miatt, ugyanis sokan rossz ómennek tartották az indulás dátumát, vagyis hogy az egység tizenharmadikán vág neki az óceánnak, mert a babonás tengerészek számára a 13 közismerten baljóslatú szám.

A konvoj az írországi Rockall-szikla mellett elhajózva futott ki a nyílt óceán háborgó vizeire.

A konvojparancsnok, Mackinnona ellentengernagy azt az utasítást küldte rádión a teherhajók kapitányainak, hogy három, egymás mellett haladó oszlopba sorolják be a hajóikat.

Egy konvojt kísérő brit romboló fedélzetéről tengeralattjárók után kémlelnek. 1940 őszén súlyossá vált a helyzet Anglia számára az észak-atlanti vizekenForrás: Wikimedia Commons

A City of Benares, mint a csoport legnagyobb egysége és zászlóshajója, a középső oszlop élén haladt. A háború előtt Nagy Britannia valamint az indiai Bombay között járatokat teljesítő gőzös fedélzetén

90 gyerek tartózkodott,

akiket az angliai bombatámadások miatt ideiglenesen Kanadában kívántak kimenekíteni.

A gyerekek kísérői között volt többek között a kor híres zongoristája, Mary Cornish, aki az evakuálását bonyolító szervezet önkénteseként szállt a City of Benares fedélzetére, valamint James-Baldwin Webb parlamenti képviselő is.

Nagy Britanniát érzékeny veszteségek érték az atlanti csata második szakaszábanForrás: Wikimedia Commons

Rockallt elhagyva elromlott az idő,

a konvoj rossz látótávolságú, ködös, esős időben bukdácsolt tovább a hullámok hátán északnyugatnak tartva.

Mackinnona admirális a szokásos eljárásrendet követve megparancsolta, hogy a három oszlopba besorolt hajók cikkcakkban haladjanak a fenyegető tengeralattjáró veszély miatt.

Karl Dönitz ellentengernagy, az U-boot flotta parancsnoka St. Nazaire kikötőjében búcsúztatja a bevetésre kifutó U-94 legénységét, 1941-benForrás: Bundesarchiv/Buchheim, Lothar-Günther

Az intézkedés több mint indokolt volt, mert 1940 őszén a német tengeralattjárók szabályosan ellepték a konvojok fő útvonalát jelentő észak-atlanti vizeket.

Nem volt életbiztosítás konvojokban szolgálni

1940 szeptemberében, azt követően, hogy a Wehrmacht lerohanta Nyugat-Európát, az atlanti csata a második szakaszába lépett. Franciaország bukása után német kézre kerültek a La Manche csatorna menti kikötők, amelyek, - így köztük Lorient, vagy La Rochelle – Karl Dönitz ellentengernagy U-boot flottájának bázisává váltak, lehetővé téve a német tengeralattjárók számára a közvetlen kijutást az Atlanti-óceán vizeire.

Tengerészek tüzelésre készítik elő egy német  tengeralattjáró torony előtti 88 mm-es főlövegétForrás: Bundesarchiv/Tölle

1940 nyarától a német búvárnaszádok  már nem csak a norvégiai, hanem a franciaországi kikötőket is felhasználhatták az Angliába tartó, vagy a szigetországból kifutó konvojok elleni összehangolt támadásaikhoz.

Ez jelentősen kiterjesztette az U-bootok műveleti területét,

minden korábbinál gyilkosabbá téve a tengeralattjáró-háborút.

1942 elején még a dél-atlanti térség valóságos paradicsomnak számított a német tengeralattjárók számáraForrás: World War Pics

Az 1939-től szolgálatba állított VII-B, illetve VII-C típusú óceánjáró képességekkel rendelkező korszerű búvárnaszádok több mint 16 ezer kilométeres hatósugarukkal, valamint megnövelt torpedókapacitásukkal súlyos fenyegetést jelentettek Anglia számára, amelynek léte ekkoriban a tengerentúlról érkező szállítmányoktól függött.

Német tengeralattjárók találkozója valahol az Atlanti-óceánonForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

1940 őszén a királyi haditengerészet még nem rendelkezett elegendő számú rombolóval

ahhoz, hogy mindegyik konvoj számára hatékony védelmet biztosíthasson, ezért ezekben a nehéz hónapokban rendkívül súlyos veszteségeket szenvedtek el az Egyesült Államokból vagy Kanadából Nagy Britanniába tartó konvojok.

Az U-Boot kapitányok között sok rámenős és vakmerő parancsnok akadtForrás: Bundesarchiv

A német tengeralattjáró-flotta ráadásul számos jól képzett és erőszakosan támadó kapitánnyal rendelkezett,

akik egymással versengve gyűjtötték a hőn áhított Lovagkereszt elnyeréséhez szükséges elsüllyesztett hajótér-tonnákat.

Ezekben az időkben egy-egy kereskedelmi konvojban szolgálatot teljesíteni minden volt, csak nem életbiztosítás, ami az OB-213-as csoportra is igaznak bizonyult.

Senki sem sejtette a City of Benares hídján, hogy halálos veszély fenyegeti a hajót

A második világháború egyik legsikeresebb német tengeralattjárója, a VII-B típusú U-48 1940. szeptember nyolcadikán futott ki hetedik harci bevetésére, a franciaországi Lorient hadikikötőjéből. Az U-48 parancsnokságát alig négy nappal korábban vette át Hans –Rudolf Rösing korvettkapitánytól a frissen kinevezett új kapitány, Heinrich Bleichrodt.

Az U-48 első parancsnoka, Herbert Emil Schultze korvettkapitányForrás: Bundesarchiv/Buchheim, Lothar-Günther

Bleichrodt „Kapitänleutant" számára azonban nem volt ismeretlen sem az U-48, sem pedig annak személyzete, mivel parancsnoki kinevezése előtt már a tengeralattjárón szolgált 1 WO (Erste Wachtoffizier) azaz első őrtiszti beosztásban. Bleichrodt a BdU-tól (Befehlshaber der Unterseeboote, a tengeralattjáró flotta parancsnoka) kapott utasítás szerint az Írország és Izland közötti térségben vett fel lesállást búvárnaszádjával.

Heinrich Bleichrodt, az U-48-on kezdte tengeralattjárós parancsnoki karrierjétForrás: U-Boat.net

Belichrodt különösen vakmerő tengeralattjáró-parancsnoknak számított.

Az U-48-al teljesített első küldetésén - alig egy héttel a Lorient-ból történt kifutás után-, szeptember 15-én megtámadta és elsüllyesztette a brit HMS Dundee rombolót.

Vízibombák egy tengeralattjáró-elhárító brit romboló fedélzeténForrás: Wikimedia Commons/Royal Navy Archive

( A német tengeralattjáró-parancsnokok többnyire igyekeztek elkerülni a búvárnaszádjukra komoly veszélyt jelentő rombolókkal való harcérintkezést.) Szeptember 17-én késő este az U-48-as ügyeletes őrszeme hajókat jelzett a parancsnoki harcálláspontnak.

Bleichrodt és tisztjei tengeralattjárójuk tornyában, egy bevetés utánForrás: Forum Axis History

Bleichrodt azonnal merülést és harckészültséget rendelt el, majd periszkópmélységbe süllyedve óvatosan belopózott a felfedezett konvoj hajói közé.

A ködös időben láthatatlan maradt; egyik hajó sem fedezte fel a soraik közé befurakodott német tengeralattjárót.

Bleichrodt a középső oszlop élén haladó, legnagyobb hajót választotta ki az U-48 első célpontjának, ami a City of Benares volt. A gőzös parancsnoki hídján senki sem sejtette, hogy a felszín alól halálos veszély leselkedik rájuk.

A viharos idő és a pánik is akadályozta a menekülést a süllyedő hajóról

Az U-48 szeptember 17-én éjfél előtt 15 perccel kettő torpedót indított az éjszakai sötétség leple alatt haladó hatalmas gőzösre. A torony alatti harcállásponton Heinrich Bleichrodt kapitány feszülten figyelte a kezében tartott stopper mutatóit. Teltek múltak a másodpercek,

de a torpedók becsapódását jelző detonáció jellegzetes, mélyen morajló hangja elmaradt;

a torpedók célt tévesztettek.

A City of Benares hídján nem vették észre a hajó közelébe lopakodott U-48-atForrás: Wikimedia Commons

Bleichrodt azonban nem hagyta félbe a támadást, hanem némi manőverezés és a pozíciók pontosítása után újabb torpedókat indított a sötétségbe vesző célpont ellen. Amikor a torpedók kirepültek a vetőcsövekből, az óramutatók éppen elhagyták az éjfélt.

1940 szeptember 18-án nulla óra egy perckor hatalmas tűzoszlop oszlatta el a atlanti éjszaka ködös sötétségét, amit mély, menydörgésszerű robaj követett.

A U-52 VII-B típusú búvárnaszád. Ugyanilyen típus volt az U-48 isForrás: Battle of Atlantic

Az U-48 mindkét torpedója telibe találta a több mint 11 ezer tonnás City of Benares gőzöst, aminek  ezzel megpecsételődött a sorsa. A torpedók becsapódásakor 407 fő tartózkodott a fedélzeten. Landles Nicoll, a City of Benares kapitánya azonnal elrendelte a betörő víztől gyorsan süllyedő hajó elhagyását.

A mentőcsónakok leeresztését nagyban megnehezítette a viharos idő, illetve a fedélzeten kitört pánik.

Pontosan 15 perccel az U-48 torpedóinak becsapódása után, a City of Benarest elnyelte a háborgó tenger.

A gőzös alig negyedórán belül a mélybe süllyedt (a kép illusztráció)Forrás: Atlantictransporttime.us

A személyzet 121 tagja, köztük Nicoll kapitány valamint az OB-213-as konvoj parancsnoka, E. J. G. Mackinnona ellentengernagy a hajójukkal együtt süllyedtek a hullámsírba,

csakúgy, mint további 134 civil utas, köztük 77 gyermek.

A túlélők esélyeit a viharos időn kívül az is tovább rontotta, hogy a legközelebbi szárazföld közel 600 kilométer távolságra volt a katasztrófa helyszínétől.

A City of Benares egyik mentőcsónakja, túlélőkkelForrás: Wikimedia Commons

A süllyedő City of Benares vészjelzéseit fogó HMS Hurricane romboló ért elsőként a katasztrófa helyszínére: a hadihajó összesen 105 túlélőt vett a fedélzetére. 42 hajótörött azonban még további nyolc napig hányódott az óceánon, amíg a HMS Anthony romboló rájuk talált, és megmentette őket.

Churchill magyrázkodott, Bleichrodt parancsnokot vád alá helyezték

A City of Benares tragédiája – különösen a 77 gyermekáldozat miatt – heves indulatokat váltott ki Angliában. Winston Churchill a brit háborús kabinet feje gyáva kalóztámadásként bélyegezte meg az U-48 akcióját, azt azonban elhallgatta, hogy a haditengerészet parancsnoksága alatt álló és hadi célokat is teljesítő OB-213-as konvoj egységei

katonai célpontnak számítottak.

Az általános felháborodás nem kímélte meg a háborús kormányt sem, mert többen is súlyos felelőtlenségnek tartották, hogy a kormány katonai célpontnak számító hajókon evakuál gyermekeket a tengerentúlra.

Churchill gyáva kalóztámadásként bélyegezte meg a City of Benares elsüllyesztésétForrás: Wikimedia Commons

A City of Benares tragédiája után a londoni háborús kabinet azonnal le is állította az evakuálási programot. A második világháború után

Heinrich Bleichrodtot a City of Benares elsüllyesztése miatt háborús bűntett vádjával eljárás alá vonták.

Az ügyészség azzal a vádolta meg az U-48 egykori parancsnokát, hogy titkos parancsra szándékosan süllyesztette el a City of Benarest, mert az evakuálandó kisgyerekek között voltak zsidó származásúak is.

Megmenekült gyermekek a City of Benares-rőlForrás: National Archives U.K.

Bleichrodt, és legénységének életben maradt tagjai határozottan állították,

hogy nem kaptak semmiféle ilyen parancsot,

és fogalmuk sem volt arról, hogy a City of Benares fedélzetén gyermekek lennének.

Az U-48 Lorient-ben. Bleichrodt tagadta az állítólagos titkos parancs lététForrás: Warfare History Network

Az egykori parancsnok a bűnvádi eljárásban azt mondta, azért választotta ki elsődleges célpontnak a hajót, mert az volt a legnagyobb a konvoj egységei közül. Mivel a vád nem tudta bizonyítani az állítását, a bíróság Heinrich Bleichrodtot felmentette.