A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban.

A mai Belgium területén élt neandervölgyiekkel állhatott rokonságban

A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem szakemberei a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezték a fogat, amelyet egy 45-48 ezer évvel ezelőtt a térségben élt 11-12 éves gyermek felső szemfogaként azonosítottak - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A neandervölgyiek a pelisztocén kor végén, nagyjából 35 ezer éve tűntek el végleg az élet színpadárólForrás: Flickr.com

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a venetói Berici-domboknál talált tejfog egykori tulajdonosa

az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén élt neandervölgyiekkel.

A szakemberek szerint a venetói lelőhely immár kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértéséhez.

Remekül alkalmazkodtak a környezetükhöz

"Ez apró fog óriási jelentőséggel rendelkezik" - mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem professzora. Hozzátette: "különösen, ha belegondolunk abba, hogy amikor ez a gyerek a mai Veneto területén elvesztette a fogát, ezer kilométerrel arrébb már jelen voltak a Homo sapiens közösségei a mai Bulgária területén".

Egy neandervölgyi koponyájának másolataForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A leletek elemzése ugyan még mindig zajlik, de az előzetes eredmények alapján elmondható, hogy a fog felfedezésének helyszínét sokáig használták a neandervölgyiek.

A kutatók vadászatra és a nagy méretű zsákmányok feldolgozására utaló nyomokat azonosítottak a területen.

A döntően kovakőből készített eszközök azt mutatják, hogy a neandervölgyiek remekül tudtak alkalmazkodni és szisztematikusan kiaknázni a térségben elérhető nyersanyagokat - jegyezte meg Marco Peresanti, a Ferrarai Egyetem professzora.

(Forrás: MTI)