Ősi alkoholt találtak a kutatók egy kétezer éves kínai bronzedényben, amelyre egy Honan tartományban végzett ásatáson bukkantak a régészek májusban.

A hattyúformájú, karcsú, hajlított nyakú bronzedény tartalmát, a több mint 3000 milliliter folyadékot elemezték a kutatók. A tesztek alapján a folyadék gyógyításra használt alkohol lehetett, és a nyugati Han dinasztia (Krisztus előtt 206 - Krisztus után 25) korai korszakából származik. A főzetet valószínűleg vérzéscsillapításra, gyulladáscsökkentésre használták– közölték a héten a kínai szakértők a Szanmenhsziában talált edény tartalmáról.

Az ősi alkoholt ebbe a hattyúformájú edényben találtákForrás: Twitter

A folyadékot tartalmazó kancsó valószínűleg ivóedény volt, a folyadékot a tetején lévő kis lyukon át lehetett kitölteni. Jang Jimin professzor, a Kínai Tudományos Akadémia Egyetemének tudósa elmonda, hogy a folyadékot egyebek mellett karbonos és nitrogénizotópos vizsgálatnak vetették alá, hogy további információkhoz jussanak az összetételével kapcsolatban.

A régészek egy ősi temetkezési helyen találták az edényt; a sír, amelyből előkerült, egy 1,8 méter magas férfié volt.

Az emberi csontok azonban olyan rossz állapotban maradtak fenn, hogy a férfi korát vagy halálának okát nem sikerült kideríteni.
A feltárás során a bronzedény mellett más bronzneműeket, jadekő tárgyakat, kerámiákat és vasból készült tárgyakat is találtak a régészek.A két ősi kínai főváros, Hszian és Lojang között fekvő Szanmenhszia egykor katonai és közlekedési útvonalként szolgált, ezért a város nagyon gazdag történelmi relikviákban.

(MTI)