Végre jeladót kapott egy igazán rejtőzködő madárfaj

túzok
A túzok (Otis tarda) a hazai természetvédelem emblematikus faja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park címerében is ez a faj látható.
Vágólapra másolva!
Egy vad túzokfióka is jeladót kapott a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A fiatal kakasról kapott információk segítenek jobban megismerni az Alföld nagy madarainak mindennapjait – tájékoztatta szerkesztőségünket a szervezet.
Vágólapra másolva!

A túzokok nagyon rejtőzködő életmódot folytatnak, így kifejezetten nehéz megfigyelni, hogyan nevelik a tojók a fiókákat. A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint a madarak jelölése sem egyszerű: leginkább akkor van rá esély, ha sérült egyedről, vagy röpképtelen fiókáról van szó. Ezúttal azonban a Csanádi pusztákon sikerült befogni és műholdas jeladóval ellátni egy teljesen egészséges, 7-8 hetes kakast.

Túzok (Otis tarda). Forrás: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-otitar

– informálták a szakemberek szerkesztőségünket. – A GPS-jeladó által küldött információk azt mutatják, hogy stabilan a Körös-Maros Nemzeti Park területén mozog, néha kisebb kitérőket tesz a nem védett területekre.

Hozzátették: a jeladó adatai jól mutatják a túzokok túlélési stratégiáját, amelynek lényege, hogy csak nagyon ritkán repülnek, a földön rejtőzködve próbálják elkerülni a rájuk leselkedő ragadozók figyelmét.

A jeladó rendkívül fontos, mivel a túzokok a szaporodási időszakot leszámítva csapatban mozognak, így a jeladós fiókáról kapott adatok segítségével az egész itt élő állomány mozgásáról, táplálkozóhelyeiről, veszélyeztető tényezőiről információkat kaphatnak a szakemberek.

Ennek pedig óriási jelentősége van a Csanádi pusztákon élőhöz hasonló, kisebb létszámú perempopulációk megőrzése szempontjából.

A július végi jelölés óta a madár mintegy 10 000 koordinátát szolgáltatott már, aminek eredményeként a nemzeti park szakértői jobban meg tudják majd érteni a területhasználatukat.