Hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek százai estek csapdába a sekély vízben egy tasmániai kikötő közelében - tudatta hétfőn a helyi természetvédelmi hivatal. A kormány szakértői már a helyszínre érkeztek, hogy felmérjék a helyzetet és kidolgozzanak egy mentési tervet.

A 270 delfin Strahan közelében, Macquarie kikötő körzetében vergődik a sekély vízben. Mivel a vízben vannak, nehéz megmondani, hogy hány pusztulhatott el közülük vagy hogy milyen állapotban vannak - mondta el Nic Deka, Tasmánia parkjainak és természetvédelmi szolgálatának vezetője.

A delfinek a partvidék három pontján rekedtek meg. A légi felderítés alapján a legkisebb csoportból, amelynek mintegy 30 delfinje az Ocean Beach mellett esett csapdába, 25 már elpusztult. A mentést azonban csak kedden hajnalban tudják elkezdeni - tette hozzá Deka, megjegyezve, hogy akkor a dagály is segítségükre lesz.

A legnagyobb csapat a Macquarie melletti homokpadon akadt fenn, egy másik csoport pedig több száz méterrel arrébb.

Tasmániában tíz éve nem volt példa rá, ahogy ilyen sok delfin került volna veszélybe a sekély vízben. Legutóbb ámbráscetek egy kisebb csoportja esett csapdába a kikötőben.