Elkezdődött kedden a tasmán partoknál a sekély vízben megrekedt gömbölyűfejű delfinek mentése. Az akcióban résztvevőknek egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítaniuk, a becslések szerint a 270 csapdába esett állat közül 90 már elpusztult.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmániai kikötő, Macquarie Harbour sekély vizeire, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket. Kris Carlyon biológus, a tasmán kormány szakértője elmondta, hogy delfinek egy részét, amelyek nem rekedtek meg teljesen, a speciális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé.

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek és egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát. A mély vízbe való visszaterelésük bonyolult, nehéz feladat, megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik kijutni. Közben a megrekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódó képességüket.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt. A szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a tasmán partoknál.
A tudósok nem tudják, hogy miért tévedtek a csapatokban úszó gömbölyűfejű delfinek a veszélyesen sekély vízbe. A 270 állat hétfőn rekedt meg a partközeli homokpadokon Strahan mellett.

Carlyon elmondta, hogy a mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.
A mentés napokig folyhat, de Carlyon hangsúlyozta, hogy a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek erős állatok, és ha a körülmények is engedik, átvészelhetik ezeket a napokat. Hozzátette: a delfinek a vízben vannak, a testük nem szárad ki, és egyelőre a hűvös időjárás is ideális számukra.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.