Különleges ultraforró bolygót azonosított egy nemzetközi csillagászcsoport a közeli LTT 9779 katalógusjelű csillagnál. A planéta annyira közel van anyacsillagához, hogy egy év mindössze 19 óráig tart rajta, és 1700 Celsius-fok van a felszínén.

Habár az LTT 9779b bolygó tömege a Neptunusz tömegének kétszerese, méretük és sűrűségük nem tér el drasztikusan egymástól. Óriási, 28 földtömegű magja lehet, a légkör pedig a bolygó tömegének 9 százalékát teszi ki - írja a felfedezésben résztvevő Warwick Egyetem közleménye.

Az LTT 9779 csillag "mindössze" 260 fényévre van tőlünk, és 2 milliárd éves. Az extrém sugárzás felforrósítja, roncsolja, végül elfújja a planéta légkörét, ezért a kutatók azt feltételezik, keletkezésekor az LTT 9779b sokkal nagyobb lehetett jelenlegi méreténél. 

A bolygót a NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) teleszkópja még 2018-ban azonosította a tranzitmódszer segítségével. Ennek lényege, hogy amikor a planéta elhalad csillaga előtt, kitakar valamennyit annak fényéből. A fénycsökkenés mértékéből lehet következtetni az égitest méretére. A TESS felfedezését végül most, a Next Generation Transit Survey (NGTS) megfigyelő-rendszer erősítette meg.

A most felfedezett bolygó és csillagaForrás: Ricardo Ramirez

A csillagászok szerint a bolygó vastag légköre felér egy csodával; mivel túlságosan közel kering csillagához, atmoszférájának az eltelt 2 milliárd év alatt meg kellett volna semmisülnie. Egyelőre vizsgálják, hogy ez miért nem történt meg. A légkörön keresztülhatoló fényből azt is próbálják majd megállapítani, hogy milyen elemek találhatók a bolygó atmoszférájában, vannak-e a felhői, végül, de nem utolsó sorban hogyan keletkezett, és miként fejlődött az évmilliók során.

A kutatásról bővebben a Nature Astronomy csillagászati szakfolyóiratban lehet olvasni.