Már mintegy 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el Tasmania partjainál, ahol hétfő óta nagyjából 470, a sekély vízben megrekedt állatot találtak.

A dpa német hírügynökség tudósítása felidézi, hogy hétfőn mintegy 270 delfin esett csapdába Macquarie Harbour sekély vizének homokpadjai között.

Később egy második, nagyjából 200 fős csoportot is találtak helikopteres felderítők mintegy tíz kilométerre az eredeti helyszíntől,  ezek az állatok azonban már elpusztultak.

Légi videofelvételről készített kép partra vetődött gömbölyűfejű delfinekről az ausztrál Tasmania államban fekvő Strahan közelében 2020. szeptember 23-ánForrás: MTI/AP/Australian Broadcast Corporation/-

A hétfő óta folyó, kiterjedt mentőakció résztvevői azon igyekeznek, hogy a még élő állatokat kimentsék a sekély vízből.  Eddig 50 állatot sikerült kimenteni, és mintegy 30 lehet még életben - mondta szerdán újságíróknak Nic Deka, a tasmaniai vadvédelmi szolgálat munkatársa.

Delfinek Tasmania partjánálForrás: AFP/Brodie Weeding

Nagyon elkeserítő, hogy nőtt az elpusztult delfinek száma, de reméljük, sikerül több állatot a nyílt vizekre terelnünk  - idézte Nic Dekát a BBC News.

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek, egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát. Visszaterelésük a mély vízbe bonyolult, nehéz feladat, megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik kijutni. Közben a megrekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódó képességüket.

Emberek próbálnak segíteni a delfinekenForrás: AFP/Brodie Weeding

Még nem tudni, mi vonzotta az állatokat a sekély vízbe, de tudósok szerint a gömbölyűfejű delfinek között különösen erősek a társas kötődések. A faj az egyik leggyakrabban partra vetődők közé tartozik. 

Az Ausztrál Antarktiszi Hivatal valószínűsíti, hogy ez a legnagyobb számú csoport, amely valaha fennakadt az ausztrál partoknál. A legnagyobb ilyen tasmaniai esemény 1935-ben történt, akkor 294 delfin esett csapdába. Utoljára 2009-ben sodródtak tömegesen a parti vizekbe, akkor mintegy 200 gömbölyűfejű delfint számoltak meg. 

Már több száz delfin elpusztultForrás: AFP/-

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt, egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.