Hazánkban már a fiatal felnőtteknek is csak 65 százaléka rendelkezik hiánytalan fogazattal. A fogvesztés oka legtöbbször a fogszuvasodás, fogágybetegség vagy baleset. A mai modern fogászati implantációnak, azaz fogbeültetésnek köszönhetően azonban az érintetteknek sem kell lemondaniuk a széles mosolyról.

Nagyszüleink kivehető protéziseitől néhány évtized alatt eljutottunk az állkapocsba ültetett titán implantátumok elterjedéséig. A modern implantológia története mintegy 40 évre vezethető vissza. Az első modern fogászati implantátumot svéd tulajdonosa csaknem négy évtizedig, halálig hordta. Hazánkban az 1990-es években vált széles körben elterjedtté az implantológia – mutat rá dr. Bérczy Kinga, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika szakorvosa.

Szájhigiéné és fogegészség szempontjából Magyarország európai viszonylatban, a kifogásolható fogápolásnak köszönhetően, nem áll túl jól. A problémát nem is feltétlenül a fogmosás hiánya okozza, hanem a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a fogköztisztítás elmaradása. Így már fiatal korban előfordul a fogvesztés, ami az életkor előrehaladtával nő, ugyanakkor az idős emberekre jellemző teljes fogatlanság aránya az elmúlt évtizedekben sokat csökkent – ismerteti a szakember.

Fogimplantátum modelljeForrás: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A fog (beültetéssel történő) pótlása egy több lépcsős, több hónapig tartó folyamat, magát az implantátumot bizony betegségek, például epilepszia esetén a társadalombiztosítás is támogatja. Ha még bent van a rossz fog, akkor első lépésként azt távolítják el, majd jellemzően három hónapot várnak, amíg meggyógyul a helye. Az implantátum beültetését napjainkban egy alacsony sugárdózisú CT, úgynevezett CBCT-felvétel segítségével három dimenzióban tervezik meg.

Az implantátum egy titánból készült csavar, amit a szájsebész helyi érzéstelenítésben végzett műtét során helyez be az állcsontba. A titán előnye, hogy a tudomány mai állása szerint nem ismert titánallergia, tehát ez megoldást jelenthet a fémallergiában szenvedő betegeknek is. Ezt követően újabb három hónap szükséges a gyógyuláshoz, vagyis a csontosodáshoz, csak ezt követően lehet a beültetett implantátumra rátenni az úgynevezett protetikai fejet, vagyis a felépítményt és a fogpótlást. Az eljárás az érzéstelenítésnek köszönhetően lényegében fájdalmatlan, a beavatkozást követő néhány napban szükség esetén fájdalomcsillapítót lehet szedni.

Dr. Bérczy KingaForrás: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Ha évek telnek el a fogak eltávolítása után, és a páciens nem használja az állcsontját rágásra, akkor azon a helyen a csont folyamatosan lebomlik, és alkalmatlanná válik egy teljes fogsor pótlásához szükséges 6-8 implantátum beültetésére. Ilyenkor kivehető fogpótlásra van csak lehetőség, mégpedig úgy, hogy 2-4 csavart ültetünk be, és arra rögzítjük a fogsort. Ez a fogpótlás hasonlít a hagyományos, kivehető protézishez, csak sokkal stabilabb, jobban illeszkedik – mondja dr. Bérczy Kinga. A szájsebész hozzáteszi, hogy egyre jobban terjed a navigációs sebészet az implantológiában is, ennek előnye, hogy még a tényleges beavatkozás előtt, íróasztal mellett teljesen meg tudják tervezni a szakemberek a műtétet, így nem a beültetés alkalmával kell például az implantátum tengelyirányával, mélységével foglalkozniuk.

Hogyan történik a műtét? Mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás? Hogy mutat az implantátum a szájban? Milyen érzés ennek viselése? – ezekre a kérdésekre is választ ad dr. Bérczy Kinga „A fogbeültetés aktuális kérdései" című előadása a Semmelweis Egészség Napok október 1-jei programján.

FogpótlásForrás: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának októberi állomásán mintegy ötven online előadáson vehetnek részt az érdeklődők „Az orvostudomány testközelből" elnevezésű eseményen. Ezúttal a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, a Szemészeti Klinika, a Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, illetve a Fogorvostudományi Kar szakemberei várják interaktív előadásokkal, konzultációval és szűrővizsgálati lehetőséggel az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de regisztrációkötelesek.

A részletes program és az előadások regisztrációja ide kattintva érhető el.

Forrás: Semmelweis Egyetem