A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be szerdán Tokióban a magyar fejlesztésű logikai játék Japánban való debütálásának 40. évfordulóját ünnepelve.

Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos és minden oldala körülbelül 9,9 milliméter hosszú. A játékra alkalmas emlékkockát a japán MegaHouse Corp. játékgyártó, valamint az Iriso Seimitsu Co. fémfeldolgozó vállalat fejlesztette ki. Egy kocka ára 198 ezer jen (588 ezer forint).

A termék már rendelhető, a kiszállítás decemberben kezdődik.

Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos és minden oldala körülbelül 9,9 milliméter hosszúForrás: KKM

A Rubik-kockát 1980 júliusában kezdték értékesíteni Japánban és

csak az első évben 4 millió darabot adtak el belőle.

Az apró kockát a háromdimenziós logikai játéknak szentelt új kiállítás részeként mutatták be Tokióban, a számos nagykövetségnek és nagyvállalati székháznak otthont Minato kerületben.

A tokiói magyar nagykövetség közreműködésével megvalósult tárlaton egy Rubik Ernőt ábrázoló mozaik is látható, amelyet 1600 Rubik-kockadarab alkot. Az ingyenes kiállítást november 9-ig kereshetik fel az érdeklődők.

A Rubik-kocka a mindennapi életünk része, itt Japánban is, és mindenkire inspirálóan hat - mondta Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete.