Felépült a Covid-19-betegségből a világ egykor legsúlyosabb embereként számon tartott mexikói férfi, aki gyógyulását a sokéves diétával, tornával és gyomorszűkítő műtéttel elért súlycsökkenésnek tulajdonítja.

Juan Pedro Franco 595 kilós súlyával 2017-ben került be a Guinness Világrekordok könyvébe, mint a legsúlyosabb ember.

A 36 éves férfi ma 208 kilót nyom, de cukorbetegsége, magas vérnyomása és krónikus tüdőbetegsége miatt megviselt szervezete nehezen küzdött meg a koronavírussal.

Nagyon agresszív betegség. Fájt a fejem, a testem, nehézlégzéssel és lázzal küzdöttem. Abba a csoportba tartozom, amely számára nagyon kockázatos ez a betegség - mesélte Franco, aki Aguascalientesben él.

Juan Pedro Franco 2018-banForrás: AFP/Ulises Ruiz

Mexikó a negyedik helyen áll a világban a Covid-19-betegségben meghaltak számát tekintve. A mexikói gyerekek a legnagyobb arányban elhízottak a világon, a felnőtt lakosságot tekintve pedig a második legnagyobb arányú az elhízottság. A Covid-19-ben meghalt több mint 74 ezer mexikói negyede túlsúlyos volt.

A meghaltak közül sokan szenvedtek valamilyen krónikus betegségben, például magasvérnyomásban, cukorbetegségben, illetve voltak elhízottak.

Jose Antonio Castaneda, a Francót extrém elhízottsága miatt kezelő orvoscsoport vezetője elmondta, hogy a cukorbetegséggel, magas vérnyomással és szívbetegséggel küzdő páciensek sokkal érzékenyebbek a súlyos komplikációkra.

A túlélési esélyük nagyon csekély - tette hozzá. Franco esete kivétel.

A férfi, akinek 66 éves édesanyja Covid-19-betegségben halt meg, úgy vélte, hogy az elhízás elleni kezelés - beleértve a műtétet - segítette hozzá, hogy túlélje a Covid-19-et.