Egyre több puma merészkedik be a chilei nagyvárosokba

puma, Chile, Santiago
Personnel of the Agricultural and Livestock Service of Chile (SAG) capture a puma in El Arrayan, on the outskirts of Santiago, on August 19, 2020. - According to the SAG, the animal came from the nearby mountains since the streets remain almost empty due to the new coronavirus pandemic. (Photo by JAVIER TORRES / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy a koronavírus-járvány alatti intézkedések miatt elcsendesedett a chilei főváros, egyre több puma merészkedett az emberek közelébe. Legutóbb egy nőstény és kölyke merészkedett be egy elegáns santiagói negyedbe.
Vágólapra másolva!

Az Andok lábánál fekvő, hatmillió lakosú chilei főváros környékén az utóbbi időben többször láttak pumát. A hegyi oroszlánként is emlegetett macskaféle ragadozó őshonos az egész amerikai kontinensen, így Dél-Amerikában is.

A pumakölyköt a Las Condes városrészben látták az anyjával és egy másik példánnyal kószálni.

Egyre több puma bóklászik a chilei fővárosban. Ezt a példányt augusztus 19-én fogták be El Arrayanban

Forrás: AFP/Javier Torres

A ragadozókat feltehetően a pandémia miatti karanténszabályok következtében lecsendesedett város csalta le a hegyekből. A vadak élelmet kereshettek a városi környéken, mivel

a sokéves szárazság miatt nem volt elég táplálékuk.

Az állatkert szakemberei arra is rámutattak, hogy maga a város is a hegyek felé terjeszkedik, és ezzel is fogy a vadon élő állatok, köztük a pumák élőhelye.

- mondta Alejandra Montalba, a santiagói állatkert igazgatója. Az állatkert gondozói a hatóságokkal együtt fogtak hozzá szerdán a pumakölyök befogásához, és mint mondták, ezt követően folytatják a vadászatot a többi pumára.

A befogott állatokat egészségügyi ellenőrzés után rendszerint szabadon engedik a vadonban.