Csökken a fájdalom kiváltotta agyi válasz azoknál a csecsemőknél, akik bőrkontaktusban vannak szüleikkel a sarokvér levételekor - derül ki egy csütörtökön megjelent tanulmányból.

Csökkent a fájdalom kiváltotta agyi tevékenység

A tudósok 27 legfeljebb három hónapos csecsemő agyi tevékenységét tanulmányozták, miközben vért vettek a sarkukból a rutinszerű szűrővizsgálathoz.

Megállapították, hogy az agytevékenység nem hagyott alább azoknál a babáknál, akiket ruhában vagy takaróban tartottak a szúráskor, ami a bőrkontaktus alapvető fontosságára utal.

Forrás: pexels.com

"Noha azt nem tudjuk megállapítani, hogy a csecsemő tényleg kevesebb fájdalmat él-e át, eredményeink megerősítik a szülők és újszülött babájuk közötti bőrkontaktus fontos szerepét. Amikor a szülő bőre érintkezett a babáéval, a fájdalom kiváltotta agyi tevékenység valamennyit csökkent" - mondta Lorenzo Fabrizi, a University College London tudósa, a kutatás egyik vezetője.

Megerősítette a korábbi feltételezéseket a felfedezés

A European Journal of Pain című szaklapban megjelent tanulmány leírja, hogy a fájdalomra adott első agyi válaszreakció azonos volt a bebugyolált és a bőrkontaktust érző csecsemőknél. Azonban amikor a sarok megszúrása egy négy-öt hullámból álló agyi választ váltott ki,

a bőrkontaktust élvező babáknál az utolsó hullámok enyhébbek voltak.

 

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

"Sok éve tudják a szülők és az orvosok, milyen fontos a babáknak a bőrkontaktus. Most kimutattuk, hogy ennek a megfigyelésnek szilárd idegtudományi alapja van, ami igen izgalmas felfedezés" - összegezte Judith Meek, az UCL kutatója, a tanulmány társszerzője.

(Forrás: MTI/Reuters)